2008. szeptember 8., hétfő

A nemzeti érzülethöz

Tallián Miki bejegyzéséről jutott eszembe valami - nem tartozik szervesen TM bejegyzésének mondanivalójához.

Szóval erről jutott eszembe:

"Ugyanerre a kérdésre válasz a Judapest is, csak épp másfajta válasz: pozitív, vidám, értékekre és nem tagadásokra alapuló identitások megformálása. A klasszikus magyar polgári identitásra is ráférne egy Judapest-szellemű felfrissítés."

Abban egyetértek TM-el, hogy valahogy a magyarság-tudatunkhoz (vagy mi a fészkes fenéhez) nem tudunk tisztességesen viszonyulni. Vagy lehajtott fejjel gondolunk rá, mintha szégyellni valónk volna (emlékszik még valaki Landeszman ostoba kifakadására? Naugye, hogy nem igaz...), vagy néhány olyan figura büszkül túlontúl erre, akinek amúgy erre semmi oka nem lenne, végignézvén a személyes teljesítményén (nem sorolok neveket, úgyis tudja mindenki).

Minden nemzetnek/népnek megvan a sajátos történeti "mítosza" (ezt most nem pejoráló értelemben használom, kicsit sem), és majd' mindegyiknek szép, színes, hagyománydús története van. Az ehhez való ragaszkodás nem szégyen, nem habzó szájú nackóság, hanem abszolút normális, sőt fontos dolog.

Most akkor sokkolni fogok: igen, a Fidesz 1998 és 2002 között igyekezett az ilyen "egészséges" érzést feltámasztani poraiból. Az egész "polgári" cécó, a nemzeti szövegek erre mentek ki - és nagyon helyesen! Enélkül ugyanis nincs haza. (Tölgyessy helyesen mondta, hogy ezzel a Fidesz többet, illetve mást akart adni a magyaroknak, mint a szokásos "több pénzt az embereknek", "legyen olcsóbb a farhát" kádári műtrágyáját.)
Közhely, de igaz: a hazaszeretet valóságára külhonban lehet legjobban ráeszmélni. Ez nem azt jelenti, hogy itthon ezt nem lehet érezni: én "itthon is" szeretem a hazámat (aki nem szereti, az meg vegyen be arzént). A felvilágosodás óta divat az az értelmiségi böszmeség, hogy a távolba bámulva sóhajtozunk, hogy mindenhol milyen kurvajó, csak nálunk szar. Hát mama, egy lószart. Ez egy rossz beidegződés, egy rettenetesen szánalmas és szegényes intelligentsia szánalmas és szegényes szokása, öröksége, amiben nem kötelező és nem is szabad "részt vennünk". Nyomják a hátsójukba a bezzegezést. (Ez igaz azokra a - többségében hogy-hogynem ballibber - értelmiségiekre is, akik a konzervativizmus lehetőségét azzal passzolják odébb, hogy itt nincs angol gyep.)
Szóval szeressük a hazánkat, mert a miénk, és a maga teljességében páratlan szépséget ad nekünk (sorolhatnám az "előnyeinket", de ez meddő volna és fölösleges).

Szóval van magyarságtudat, van hazaszeretet, és van polgári cucc is - mindnek van hagyománya, amit igyekezni kell erősíteni. Egyvalamit nem szabad velük tenni: a hülye balos válogatósdival szelektálni a különböző elemei között.
A ballib fertájról érkező nyafik ugyanis javarészt ezt a célt tűzik ki: polgári, hazaszerető magyarkákat akarunk mink látni, csak legyenek gyurcsányosítva, emeszpésítve, posztkommunistásítva, ne legyenek túlzottan nemzetiérzelműsítve, meg orbánviktorosítva. Újfajta magyarságot meg polgáriságot akarunk mindenféle olyasmi nélkül, ami a magyarság és a polgáriság szerves része (egyházak, hagyományos közösségek, polgári erények, erkölcsök, stb.) - hisz azokat a jobboldal képviseli!

Így kilúgozni a "számunkra nem kedves" elemeket a magyarság-cuccosból meg a polgáriságból kéremalássan, nem lehet. Nem megyek abba bele mélyen, hogy miért nem, de azért hallgassák csak Oakeshott túlvilági kacaját.

Tehát: valóban lehet "pozitívvá" tenni a hazaszeretetet és a polgári virtust, de nem lehet abból racionalistaként válogatni. Így vagy polgári és hazaszerető tartalmat képviselünk, vagy posztkomcsi, erkölcsi relativista sártúrást huszonötmillió románozással dúsítva.

A kettő együtt viszont nem megy, akárhogy is erőlködik rajta a szoci disznóhad.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az üzeneteddel megint erőst egyet tudok érteni, még az orbándícsérettel is, ami manapság nem túl menő értelmiségi körökben :)
Kicsit off, de az érdekes dolog az az, hogy a módszerünk ingen különböző (és mondhatni, hogy a másik által többé-kevésbé lenézett), amivel eljutunk a konklúziókra.
Ezen gondolkodtál már eddig?

Molnárgörény írta...

OFF: szeptember van, és a meggyborból már kipalackoztam az utolsó ötliteres üveget. Bár már leforrt a Bianca is. (Mondhatnám: én is mostanában kerültem elő).

ON: a magyarságra való büszkeség implicite magában foglalja azt is, hogy "azért, mert különbek vagyunk a többieknél". Csakhogy ezt nem divat kimondani, elismerni, tagadni meg szinte kötelező.

Aztán hogy a dolog igaz-e, az de facto mindegy. Mindenesetre a környező nemzeti érzelmeknek nagyon is hangsúlyos (sőt, legálisan hangsúlyozott) része az, hogy "mi különbek vagyunk a magyaroknál".

Amíg a magyarságra való büszkeség nem tartalmazhatja szalonképesen, hogy a magyar történelem szebb-jobb-hosszabb a románnál, addig a magyarok és Magyarország sose fog tudni kitörni a védekező pozícióból és a mentegetőzésből.

gabrilo írta...

MG,


derég láttalak! Amúgy agree.


rr,

még nem:)

Névtelen írta...

elkapkodtam, elfelejtettem beleírni, hogy a konklúzióink a legtöbb esetben elég hasonlóak.

"azért, mert különbek vagyunk a többieknél"
Hát, en bloc különbnek mondani magunkat kissé merész...
Én azt mondanám, hogy mivel ebbe a kultúrába gyökerezünk, számunkra ez a legjobb, legértékesebb.
Érdemes ismerni a gyengéinket és a erősségeinket egyaránt. Csak a jóra vagy csak a rosszra nem igazán jó fókuszálni (habár még mindig jobb, ha csak a jót nézzük).

Névtelen írta...

üdv gabrilo,
(gondolom veled váltottam pár szót mostanság "pápista" ügyekben a judapesten).

Igazából csak annyit írnék, hogy teljesen egyetértek a mondandóddal.
A másik pedig az, hogy valóban nagyon lényeges lenne a judapest-hez hasonló oldal, blog, stb ezen a vonalon is. Ráadásul 1998-2002 környékén a Fidesznek valóban volt néhány színvonalas identitáskereső kampánya, ráadásul vizuálisan is akadtak közöttük nívós dolgok.
Csak éppen idővel jött a barokkos téma, jött Szervátiusz, a totálisan dilettáns szobrász, meg jött a tehetséges Melocco a giccses szar "hivatalos" szobraival. Meg volt a koronaúsztatás (tudod, lutheránus volnék, ezzel együtt számomra a Korona nem síma múzeumi tárgy).
És ezek a dolgok bizony gyakran már nem azt a kitűzött polgári identitáskeresést képviselték, mellyel a Fidesz '98-ban nyerni tudott.

Egy szó, mint száz, képzőművész vagyok, tehát érzékenyen reagálok vizuális dolgokra is. A judapest -szellemiségén túl- vizuális "intelligenciában" is odateszi magát. Szóval csak annyi, hogy valóban példaértékű a dolog.

ps: bocs, ha nem voltam elég összeszedett, katzenjammer van :D

gabrilo írta...

Kedves Gasper,


Katzenjammer? Oh, mein Gott, wie schlimm kann es sein!:))
Jobbulásokat:)

Nem azt mondottam, hogy nem voltak hülyék arrafelé (vannak ma is, tán fél órán keresztül tudnám sorolni azokat a média-és egyéb szereplőket, akiktől a falat kaparom), hanem azt, hogy az irány jó volt. Hogy erre ráépül néhány pálinkaszagú alkesz ökör is, aki a leghangosabb, ez sajnos velejár.