2009. május 22., péntek

Kétharmad! Diktatúra! Orbánfasizmus!

Kicsiny hazánk azért olyan szép színes, mert mindig vannak érdekes (és vicces) próbálkozások. A legjobb ezek közül az, amikor veretes szdsz-esek akarják megszakérteni a konzervatív gondolkodást mint olyat, majd fölpakolnak egy vesszőt (rajta az írás: konzervatív), és ahhoz kezdik el méricskélni a magyar jobboldalt, amiről kiderül (láss csodát!), hogy... nemkonzervatív! Megmondom őszintén, a világért sem kívánok dühöngeni ezeken a próbálkozásokon - ugyanis roppantmód szórakoztatnak.

Mármost a legújabb szólam az európaiértelembenvett szad... izé, konzervatívoknak az, hogy jön a Zorbán, viszi a kétharmadot és jól bevezeti a diktatúrát. Zárójel. Ez sem új gondolat - 2002 óta ez fut. Zárójel bezárva. Mert a Zorbán ilyen. Nem demokrata (ugyanmán, pikulát nem). Tehát jön, lát, győz, és bevezeti az egyeduralmat. Nem lesznek fékek és ellensúlyok, csak lesz a Viktátor, meg a pribékjei és autoritárius renccer is lesz. Mindenki féljen.

Most tegyük félre a szellemiség problémáit (a fékek és ellensúlyok olyan, mint a konyhában a mosogatógép és a tűzhely harmonikus egysége kb., stb.), és gondolkodjunk egy picit. Amikor 1994-ben a kommunis.. bocsánat, szóval Horn Gyuláék 2/3-ot kaptak, nem volt sipítozás. Pedig ők csak egy diktatúra örökösei. Akkor, mivel legalább 92 óta a fasizmustól kell megmenteni az országot, nem volt probléma a 2/3.

Az persze más kérdés, hogy pillanatnyilag azokat az intézményeket, amelyek nincsenek alávetve a népszuverenitás őrültségének, éppen a baloldal támadja (a bíróságok, ügyészségek stb., mert "jobboldali befolyás" alatt állnak, értsd: nem hajtanak végre a baloldal által vágyott, haladó célokat), és nem a jobb. Ettől függetlenül minden ilyen intézményes keretet majd maga Orbán Viktátor fog eltörölni.

A maradék a szokásos sallang, jaj, hát ezek olyanok, mint a kommunistanácik, demagógok, populisták, nacionalisták, soviniszták stb.-stb., jaj mi lesz itt.

De az egész mögött nincs más, mint az az értelmiségi fintorgás, hogy "oh, azok a régi szép idők, amikor még a szadesszal együtt fejtettük meg a világot, és próbáltuk fölvilágosítani ezt a hülye népet, soha sem jönnek vissza már!", amelyik a Fideszt és Orbánt túl mucsainak, és diktatorikusnak mutatja be. Hogy ez az elbeszélés kontrafaktuális (2006 októberében a hatalom nyilván nem volt zsarnoki, a Zorbán viszont per def. az, érted), ne zavarjon bennünket. Az utcai politizálás is csak akkor gáz, ha nem a Magyar Demokratikus Charta tüntet, vagy viszi a cigányokat az utcára.

Hiányzik nekik az emelkedettség, az szdsz. Ah. Az igazikonzervativizmust meg hiába is keresik, kutatják éjt nappallá téve, sehol sem találtatik az.

Mindenesetre több folytatást kérek ebből a fejezetből, mert rendkívül mulattat. És ha kicsit gonoszabb kedvem lesz, akkor a "diktatúrázás" közben majd jól a delikvensek nózija alá dörgölöm Carl Schmittet, hadd szokják. Hát még akkor hogy fogok mulatni.

Jöjjön a diktatorikus kétharmad, előre, elvtársak!

23 megjegyzés:

darkosky írta...

G, ez megvolt már?

http://nol.hu/velemeny/20090522-van-e_meg_ertelme_a_konzervativizmusnak_

ennyire futotta a gépszabóban a filózufus bácsinak

muahahah

tallian.miklos írta...

Egy. A "szellemiség". Arra, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerére lehet (legalábbis emberi léptékben) stabil, prosperáló országot építeni a XX. században is, láttunk példát. Talán ez az a rendszer, amit a legnehezebb kikezdeni. Mindenesetre más, hasonlóan sikeres, stabil és élhető alternatívát nemigen tudunk mondani a jelenkorból. Csinálni meg végképp nem. Stabilnak mondjuk számos ókori meg középkori birodalom stabilabb volt, vagy legalábbis hosszabb ideig maradt fenn, csak hát ezekben kis túlzással az életszínvonal nem különbözött mérhetően a kőkorszakétól.

Az "előveszünk kétszáz évvel ezelőttről valamit, amihez semmiféle élő kapcsolat nincs" hozzáállás épp olyan társadalommérnöki tempó, mint a bolsevizmus.

Marad az, hogy valami közelebbi felé próbálunk meg tartani.

Kettő. Milyen állapotban vannak a magyar közintézmények? Ugye.

Három. Nem igazán látom az optimizmus alapját. Sem a jobboldali elit viselkedése, sem az ízlése nem különb, már elnézést. Nekem teljesen mindegy, hogy Bozóki tömi ki a Kispált, vagy készül megint egy Sacra Corona... Tetszik, nem tetszik, mindkettő mucsai, mint a türkizzöld zakós Tóth Károly.

Négy, nem Horn Gyuláék kaptak kétharmadot, ez de facto faszság, a koalíció a választás után köttetett meg emlékeim szerint, nem előtte. Talán nem nagy túlzás azt mondani, hogy az SZDSZ nem kapott volna több szavazatot, mint a későbbiekben, ha a 94-es választás előtt tudják, hogy mi lesz.

Ízléstelen lesz, kábé pont annyira, mint a progresszív intézet. De amint azt többször publikusan megígértem, ha egy A4-es lapon beadható lesz az adóbevallás, akkor leszarom az összes ízléstelenséget, mondjuk 16 %-os flat tax esetén meg tuti arra fogok szavazni 2014-ben, hogy maradjanak.

gabrilo írta...

d.,

megvolt. No comment.

TM,


Egy. Fékek és ellensúlyok: ez megint ilyen hülye funkci módon van értelmezve. El kell olvasni az amcsi alapítók nyilatkozatait, egyáltalán nem erről van szó. Az erőket valóban egymással egyensúlyban kell tartani, de az alapítók írásai a politika mélyebb megértéséről tanúskodnak, semmint arról, hogy megépítem, mint a dzsengát, a lehető legstabilabbra, oszt majd úgy marad. Ez nem politika, hanem kockajáték.

Kettő. Horngyufa kormányának 2/3-a volt vagy sem? naugye. Akkor nem volt halálhörgés, siralom.

Három. Nem érdekel. Tényleg nem.

Négy. Annyiban és csak annyiban szavazok még egyszer rájuk, ha eltakarítják ezt a tetves kompániát, de rendesen. Azaz, ha nem lesz "fasizmus", én ikszet többé rájuk nem dobok. I mean it.

TF írása egy szokványosra szabott poszt-szadista nyavalygás. Bocs. A bolsi párhuzam meg színtiszta baromság.
Bocs.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, azt megmondom neked itt és most, hogy nem lesz "fasizmus". Se "nagytakarítás". Durva szimbolikus cselekedetek lesznek, mint 98-ban a Nemzeti Színház, meg hasonlók. Az "értelmiségi" elitből megint a "nemzeti" oldal fog pozícióba kerülni, támogatást kapni. Satöbbi.

De valódi nagytakarítás, az kurvára nem lesz. Miből gondolom? Hogy 98-ban sem próbálkoztak vele, és az azóta ellenzékben töltött idő alatt sem volt semmiféle ilyen szándék - hallottad volna, hogy rendszeresen követelték volna mondjuk Tóth András lemondását azért, mert bizony _ő_ volt a legtovább, legmagasabb rangban átvett komcsi titkosszolgálati komisszár? Nem. Miért nem?

See: http://www.es.hu/?view=doc;22910

Ne legyen illúziód, hogy itt valódi nagytakarítás lesz. Hogy egy mondatot idézzek: Amint Ungváry Krisztián summázta: ügynök ellen Magyarországon még senki sem nyert pert. És ez így is fog maradni.

gabrilo írta...

TM,


Élet és Irodalmat nem kérek ide. Linkbe se :((((((
Kösz.

Nem volt, tehát nem is lesz ---> TM elvégezte a Delphoi-tanfolyamot? :))))

Nem, ill. nem csak az "ügynökök"-ről van szó. Arról a bizonyos hálózatról, amelyik itt élősködik a nyakunkon, arról.
És nem érdekel, mi most a hivatalos nyafi meg a propaganda. Ha nem lesz szétverés, nem kapnak még egy ikszet. Most kapnak akkor, először_és_utoljára. Ennyi.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, mi változott? Demeter Ervin explicit módon _falazott_ Megyónak. A titkosszolgálati főmufti Kövér kijelentette, hogy hát nem kell olyan nagyon kilúgozni a szolgálatokat, végül is csak az számít, 90 után ki mit csinált, hogy előtte mi volt, az nem.

Értsd már meg végre, hogy a "hálózatok" csúcsembereit a Fidesz meg sem kísérelte felelősségre vonni. Tóth András, Gál Zoltán, hogy csak a politikai pályán aktívak közül mondjak párat. Ők, bazmeg, konkrétan a komcsi titkosszolgálatok irányításáért felelős pártemberek voltak, több magas randú titkosszolgálati faszival együtt, akiknek komoly részük volt abban, hogy a III/III-at elsikálták még a rendszerváltás _előtt_ (nézz utána, mikor szűnt meg), és az összes többi alosztály érintetlenül megúszta, azzal, hogy az ő ténykedésük felfedése sértené a magyar érdekeket. Pl. a Vatikán elleni diverzióval megbízott csoportoké is. Nyilván.

A Fidesz ezt hagyja, soha semmit nem tett ellene. És nem látom, hogy ez a gyakorlata miért változna meg hirtelen. Tudod, az van, hogy ha valami 1998-tól 2009-ig tökéletesen változatlan, akkor nem különösebben reális elvárni, hogy fél év múlva radikálisan másként lesz.

A titkosszolgálatokon túllépve pedig. A "hálózatok" meddig számítanak? Hányadíziglen akarsz és kiket kiátkozni, és hogyan akarod erre megteremteni a kikezdhetetlen törvényi alapot (hiszen kényes vagy a törvényre és a rendre, tehát nyilván nem pofára csinálnád, hanem rendesen kodifikálva, hogy akkor ki is a genyó)? És most itt nem arról van szó, hogy a szocialista párt holdudvarán túl meg kell piszkálni Demjánt is meg Szélest is meg ezeket. Hanem arról, hogy hogyan kerülöd el a gumiparagrafusokat, hogyan kezeled azokat, akik teljesen nyilvánvalóan nem a komcsi bölcsiből jöttek, nem részei annak az iskolának, mégis gyanús úton jutottak ehhez-ahhoz akár baloldali kormányok alatt is, stb.

Tehát hogy konkrétan milyen kritériumaid vannak, a natív "rühellem ezeket" hozzáálláson túl. Ez érdekelne.

Csak mert ha nem így akarod csinálni, tisztán és világosan, akkor baszhatod a törvényt meg a rendet.

Amúgy a Fidesz nemcsak a titkosszolgálatokhoz nem fog nyúlni, de az általad csak hálózatnak nevezett izéhez sem, egyszerűen azért, mert a Fidesz egy párt, ami abból él, hogy szavaznak rá, és az átlagos szavazót sokszor kurvára nem irritálja még a pufajkásság sem. Úgyhogy a Fidesz nem fog beletenyerelni abba, amire x millióan azt mondják, hogy jaj ne bolygassuk.

Azt meg nagyon-nagyon remélem, hogy a lusztráció, ha netán mégis nagyobb léptékben elindul, nem a sikeres vagy gazdag réteg elleni leszámaolóhadjárat lesz, a zsigeri "geci gazdagok, tutira lopták" érzésre alapozva (mert azért vannak a tisztelt jobboldalon is nem kevesen, akik az egyszerűség okán ezt tennék), ugyanis vannak jónéhányan, akik a komcsiktól és az államtól függetlenül lettek gazdagabbak, mint mondjuk Bajnai Gordon.

gabrilo írta...

BG az államtól függetlenül lett gazdagabb?
;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Na most röhögtem ki a helyéről a monitort.

Ne haragudj Miki, de nem érted a szitut. Tényleg nem. Nekem meg most se időm, se energiám elmagyarázni. Pláne itt nem.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, "gazdagabb, mint Bajnai Gordon", vagyis "gazdagabb Bajnai Gordonnál", és akkor most fuss neki megint az összes többinek.

gabrilo írta...

Oszt milyen írással is lógok? :((


Szvsz. a Viktátor már nem erőlteti az egyatáboregyazászlót. Személy szerint amúgy én sem (Kövér Lackó állandó Jobbik-fikája sem erre enged következtetni). Hogy a maszoposok csúnyák, az meg ténykérdés kérem.

A politikai megértéséhez pedig - mielőtt belemegyünk a "politikán kívüli", ill. azt tagadó taxonómiákba, amire itten látok hajlamot - tényleg tessék forgatni Schmittet meg mondjuk Arendtet. Mindkettő megéri.

gabrilo írta...

PHJ,

Nagyjából az van, hogy a jobboldal vezíre Orbán V. és ez még jódarabig így is marad. Ritkán szoktam idézni, de idevág Göncz Á. beszólása, miszerint "ezt lehet szeretni meg lehet leszarni". Tertium non datur.

Mivel a monarchia restaurációjára az esély kb. annyi, mint hogy én holnap délre kész vagyok a teljes szakdolgozatommal, ezért inkább a realitásokra fordítom vigyázó tekintetemet.

gabrilo írta...

Arendttől az ajánlott olvasmány a mai napon (ezt TM-nek is melegen ajánlom, főleg a "fékek és ellensúlyok" értelmezésével kapcsolatban) az On Revolution.

Molnárgörény írta...

Naiv vagy te, Gabrilo: Orbánék hiába kapnak kétharmadot. Eszük ágában sincs a mélységi status quóhoz hozzányúlni, hiszen ez a mai, egyre jobban rögzülő nagypártoknak abszolút megfelel. Hatalmon vagy ellenzékben, személy szerint a "pártelit" (az elit szó helyébe persze a többség vonatkozásában egyéb, igen dehonesztáló jelző illenék) ellubickol a vizecskéjében, parlamenti (de legalább megyei közgyűlési és számos FB-beli) helyük biztos, a választó nem tudja őket kirakni. Ugyan miért kéne módosítani egy olyan (igaz, soha demokratikusan el nem fogadott) alkotmányt, ami alapján életfogytig tartó húsosfazék dukál?

Abban vagy te irtózatosan naiv - meg a magadfajta félig-meddig idealista fiatalok - hogy azt hiszed: a politikus a népnek akarja a jót. Máshol, esetleg, de ott is főleg azért, mert mások a morális normák. Itt a politikusok döntő többsége magának akar jót, és legfeljebb mellékhatásként jut a népnek egy kevés.

A magyar választópolgár pont ugyanannyira zavarja a politikusokat, amennyira a magyar focistákat a labda...

Az SZDSZ a legcinikusabb és legtöbbet hazudott párt, ez aligha lehet immár vita tárgya - persze, hogy sírnak mint a fürdős kurva, mert igencsak úgy néz ki, hogy vége a szép parlamenti éveknek. Hiába, nincs az a média, amelyik egy ekkora szarkupacot képes lenne bekölnizni... Valójában nekik nem a Fidesz kétharmada fáj, hanem a saját 5 %-uk hiánya...

De ne gondold, hogy a Fidesz különb. Itt épp most lopják el a fél kerületet...

gabrilo írta...

Már föl is vagyok világosulva. Merci.

Molnárgörény írta...

Tehetsz pikírt megjegyzéseket, de a gyakorlatban nemigen cáfolható, hogy - sajnos - ez a helyzet. Olyan jól hangzik fékekről, ellensúlyokról és egyéb elméleti konstrukciókról elmélkedni, miközben a dolog lényege mégsem ez, hiszen az elméleti forradalmárok már hányszor próbáltak elméleti konstrukciókat felállítani (legelébb tán a franciák). A gyakorlati eredmény meg általában vagy sima bukta, vagy vérfürdős bukta lett. Utóbbi gyakrabban.

Az igazikonzervativizmus, ahogy te hívod, nagyrészt halott. A felgyorsult XX. század a sírba fektette. Ahogy a keresztény értékrendet szétverték, és helyette más hiteles és élhető értékrend nem jött (mert a szadesz-liberális az egy hányadék), úgy az a szomorú helyzet alakult ki, hogy van még egy-egy ember, aki azért nem lop, mert úgy érzi, hogy nem akar, de ez masszív kisebbség. Következésképpen: nem nyerhetnek.

Carl Schmitt, Arendt, stb. - ez a te hited, Gabrilo. Itt a társaság épp most szavazott meg egy simlis kft-alapítást, amivel a fejlesztési pénzek kimennek majd zsebbe. Márpedig ezek "jobboldaliak". Csaholják, hogy a szemét kormány taccsra tette a Közigazgatási Hivatalt, amikor alkotmányellenesen összevonta - most meg cinikusan kihasználják, hogy azóta nincsenek törvényességi észrevételek, és megszavazzák a svindlit. Olyan rendeletünk lett, amely "külön jogszabályra" hivatkozik - de azt semmikor, sehol nem nevezi meg. Viszont a frakciója szépen odakacsintott a polgármesterre: "oszd te a pénzt, Petikém!"

No, ilyen a "jobboldal" - is. Optimista-e legyek? Sajnos, nem látok elszegényedett politikust, így aztán mégse vagyok optimista.

gabrilo írta...

Te Görény.

Beírassalak a Hermeneutika Alapjai c. kurzusra? Szövegértelmezés, PISA, usw.
Szóval, az, hogy "leveszem a kezem róluk, ha nem tesznek rendet" =/= hűdejó, rendet tesznek. Egy.

Fékek és ellensúlyok - ÉPP ERRŐL BESZÉLEK, hogy nem egy egyszerű mechanikus, elméleti felfogásra épül ez ott, ahol van. Most jól elismétled. Mégeccer: szövegértés? Kettő.

Schmitt, Arendt -> azért emlegetem őket, mert ők valamit megértettek abból, mi is a politika. Valószínűleg Molnárgörénynél is jobban ismerték. Nem a "hitem", hanem valami, ami hasznunkra válhat. Persze nem kockáztatom itt meg a jobbant, hiszen MG mint tudjuk mindenhöz legalább docensi szinten ért. Möhehe. Három.

A sztoriból, amit elmondtál, van még legalább 2000, és az csak a környéken. Ha ilyen jól tájékozott vagy, tessék följelentést tenni, oszt hadd szóljon. De mi köze van ennek ahhoz, amiről én beszélek? Nem sok. Ez most arra megy ki, hogy "a fidesz is szar, szavazz a Jobbikra", azaz egy hirtelen a széljobbra került libi nőcire, meg a zavaros csapatára, akik sajnos alkalmatlanok arra, hogy a jelenlegi helyzetet bármilyen szinten is kezeljék. Tudod, zöld szemesosotoros.

Tehát, még egyszer, tessék az elmondottakat értelmezni. Ez bizony nehéz feladat.

Molnárgörény írta...

Lehet, hogy alkalmatlanok (hogy széljobb-e, azt nem látom át; mindenesetre ha bejut ilyen-olyan parlamentekbe, konszolidálódik). Én már nem adok n+1-ik bizalmat a Fidesznek, mert eljátszotta. Tallián (minimálisan leplezve) ezt az SZDSZ érdekében hangoztatja, én azonban a rendszerváltás megtörténtét hiányolom. Vagyis semmiképpen nem akarok olyan pártra szavazni, amely a mostani politikai berendezkedésben gondolkodik. Szerintem 20 év elcseszés elég volt, ez így nem megy és kész. Ma a Fideszben "még egyszer" bízni épp ugyanaz, mint amikor a mindenféle szoci kormányok "csak most utoljára" kértek/kérnek szolidaritást a választóktól ahhoz, hogy a mi nadrágszíjunkat húzzák meg (olykor már a torkunkon).

Szoktam feljelenteni ilyesmiért, de különböző trükkökkel kihúzzák a delikvenseket. A Vektor-Tocsik ügyben a polgármester ellen pl. elévültették, hiszen ha az összegyűjtött-rendszerezett anyagomat meglátja egy bíróság, abból felmentést sehogy se lehetett volna kihozni. Az ügyész inkább addig "nyomozott", míg elévültette. Továbbá az efféle disznóságoknál a zsebbe csusszanó pénzt szinte lehetetlen kémkedési eljárások nélkül kimutatni pontosan.

Ami a szövegértést illeti: ahogy elnézem, inkább te nem érted meg azt, hogy bár a békákat, mint tudjuk, nem szavaztatják a mocsár lecsapolásáról, mégis jobban kiismerik magukat benne, mint a vándorsólyom, aki ugyan föntről az egészet jól látja, mégse tudja, hogy hogyan fejlődik az ebihal. Ennyit a politikaelméletekről...

gabrilo írta...

Én a békákkal vagyok. Maga meg szakértő. Úgy általában, mindenben. A Jobbik meg dilettánsok társasága. Bocs.

tallian.miklos írta...

MG, én nem az SZDSZ érdekében hangoztatom, egyszerű tényekről van szó. A Fidesz meg sem próbálta megpiszkálni sem az igazán nagy halakat, az SZDSZ meg bennevolt ugyanezekben a kormányokban. A Jobbik meg valóban dilettánsok gyülekezete, ismeretlen finanszírozási háttérrel.

gabrilo írta...

Az nem annyira ismeretlen :(

tallian.miklos írta...

Jó, de mi van így, hogy mindenkit a ruszkik fizetnek?

gabrilo írta...

tm,


Jelenleg Mo-n két politikai erő van, aki a ruszkikhoz köthető (más és más okokból, legalábbis retorikai szinten), egy meg van, aki velük szemben áll.
Belpolitikai cuccokról lehet sokat vitázni, de szvsz. a külpol hozzáállás eléggé egyértelmű.

És mivel én gyűlölködő russzofóbiás vagyok (és nem is kicsit), ezért jelenleg nekem ez az egyik legfontosabb érvem :( Olyat semmi szín alatt nem támogatok, akik itt k-európában ruszki érdekeket mozdít elő. Negyven év elég vót :(

tallian.miklos írta...

Gabrilo - sajnos azt gondolom, az oroszoknak van a létező jobboldalon is befolyása. Például a létező jobboldal sajtójának külpolitikai irányultsága, finoman fogalmazzak, gáz. És nem tudom, hogy ez meddig terjed, csak az MN szerkesztőségéig, esetleg Sz. Gáborig, vagy tovább.

Most az MSZP-t hagyjuk, nyilván.

gabrilo írta...

Miklós,
szerintem erről a létező jobboldali sajtóról csak szórványinfóid vannak. A helyzet az, hogy a vélemény ott sem egységes (van egy kemény oroszellenes és egy kemény oroszbarát front, és ezek rühellik egymást, nem kicsit).
De nem is ez a lényegi érv. Hanem a kérdés az, akiknek szavuk van (Orbán, Németh, stb.), azok mit mondanak. Máskor mindig a Viktátor van fölhozva, mint a Demokráciára Leselkedő Rettenetes Veszélyforrás, ilyenkor a viktátor nem viktatórikus? Na ugye. Az van, amit Orbán Viktor mond, ugye. Ovi véleménye az oroszokról elég egyértelmű. Ennyi. A külpolitikát ugyanis nem D. Horváth dönti el, még mindig nem. Ne tévesszünk arányt.