2009. május 11., hétfő

Válságkezelő Reformerek

Már Peter Berger felismerte azt, mi a jele a reformok szükségességének; a törzsfőnök a tűznél ölve összehúzza prémjét és kijelenti: "a törzs állapota válságos, a dolgok így nem mehetnek tovább!"

Most egy pillanatra felejtsük el azt az epizódot, hogy a mai Estében Navracsics Tibor olyan kis darabokra szaggatta Mesterházy Attila szoci frakcióvezetőt, hogy a következő pártkongresszuson Lendvai Ildiék puzzle-özhetnek majd vele. Csak gondoljuk át egy kicsit a szoci retorikai hagyományt.

Az első fázis a "nincs itt semmi probléma": talán még emlékszünk rá, hogy amikor a hitelválság kitört, akkor az volt a duma, hogy á, ugyan, az minket nem ér el. Ez már majdnem Bogár László, mintegy a perszonifikált metafizikum gyön, de Hegyeshalomnál megáll, ill. visszafordul, esetleg kikerül bennünket.
Aztán valahogy mégis beüt a szar, és akkor lapátolni kell. Persze a Munka Hősei lapátolni annyira nem szeretnek, így inkább másokkal végeztetik el a melót. A "válságkezelés" persze tipikus szoci minta szerint megy: az eldugult vécé esetét vegyük például, már dugig van, bűzlik is, de nem a duguláselhárítás a megoldás, hanem vödrök odahordása, és a mocsok átpakolása azokba. Egészen addig, ameddig "tűrhető" szinten van a budi, akkor lehet tovább használni, amíg meg nem telik újra - jó esetben a választásokig nem ömlik ki, a többivel meg bíbelődjön a Fasiszta.

Ebből persze megint nem lesz lópikula se. Kenyeret meg tejet persze 3 forinttal olcsóbban veszünk (hát, majdnem 3,60 kedves Bajnai et., ez is derék!), a többibe meg belegebedünk. De sebaj, a magyariknak jó lesz a tej meg a kenyér. Ez az egész amúgy is az ő hibájuk, ők voltak gügyék, kádárista-etatisták, na meg a Fidesz, amelyik nem enged ide Piacot. Az adócsökkentés viszont politikai vudu.

Már én sem tudok mást mondani, mint Oli bácsi...
Menjetek már a picsába, de tényleg.

8 megjegyzés:

tallian.miklos írta...

Én ezt mind értem. Két megjegyzés.

Egy. Amennyi most a Bajnai-csomaggal megfogható, azt el kell költeni adósságtörlesztésre, hiánycsökkentésre, és így tovább, ez nem opcionális. Különben ugyanis senki nem tart minket a víz felett, ennyi.

Kettő. Lehet és kell is adót csökkenteni, de akkor ugye illik mellétenni, hogy miből. Ha nem is a kampányban, de így tőled, magunk között szívesen hallanám, hogy akkor mire ne költsünk, amire adócsökkentésből kifolyólag nem lesz fedezet. Nekem vannak javaslataim, lényegük, hogy semmire ne költsünk, ne internetezzen bazmeg az én pénzemen a fél egyetemi / akadémiai szféra álló nap, hogy mást ne mondjak, akkor szereljenek inkább zsigulit meg zőcségesmercit, amit viszont ne szosziálisból vegyenek meg az illetékes tulajdonosok.

http://www.fn.hu/ado/20090511/ado_2010_ingatlanado_eva_kulcsemeles/ - másrészt ez pedig azért elég ütős, nekem pl. ez havi többtízezres plusz lenne, szóval pont ma az adócsökkentést hiányolni, izé. Legalább várd meg, míg kimászik a latrinából a téeszelnök-kommandó, mikor rájön, hogy ebből nem tudja megetetni a szavazóit, és majd jól szarrá egyezteti...

Egyébként azon sem csodálkoznék, ha ennyire durva vágást a Fidesz sem vállalna be, elvégre nekik is etetni kell valamiből a sleppet.

gabrilo írta...

TM,


Pillanatnyilag pl. az EU-s források 4%-a kerül átcsoportosításra. 4%. A maradék hová is megy? Nézd meg az NFÜ-nél, ott van feketén-fehéren.

De megint nem az állami bürokráciát építik le, és a kedvenc korrupciós csatornáikat azért megtartják. Az "állami" szférában le lehet verni megint a port a "hülyetanárokon" meg a hasonlókon, akiket be lehet mutatni a Közön Élősködőkként. (Igen, édesanyám is tanár, végigdolgozta és adózta az egész életét, úgyhogy aki beszól szarul, azt péklapáttal látogatom meg.)

Az oktatási szféra amúgy Bokros mániája. Te is, én is tudom, hogy nem ott van a nagy gebasz és nem onnan lehet nagyot nyerni. De nekem azért csak úgy tűnik, hogy az inaktívakat azért még dédelgetik a szocik, ahogy szokták, és jó szokásuk szerint a családos középosztályon verik el az egészet, ahogy tették eddig is (már azon a "középosztályon", ami még megmaradt).

BTW. ingatlanadó is igen szép ötlet. Mellé lehetne tenni a nyakkendő-adót, a svábbogár-adót, meg a többi hasonlatosan gyönyörű ötletet.

De itt csak arról van szó megint, hogy jól körbebástyázzák a szart, és amit még le lehet nyúlni, azt még lenyúlják, mielőtt visszajön a Fasizmus.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, elegánsan kikerülted a valódi választ. Igen, a korrupciós csatornák megmaradnak, ezen én nem nagyon lepődöm meg, mert már olvastam Mikszáthot. Továbbá az EU-pénzekből nem lehet az adósságtörlesztést teljesíteni, az EU egy istenbarma, de nem akkora, hogy ezt ne venné észre és hagyná.

Az, hogy a "talpas" közszférán ne lehetne spórolni, egyszerűen nem igaz (apám-anyám közalkalmazott, én nem, és ha lesz gyerekem, legyen inkább bérgyilkos, mint közalkalmazott). Azt speciel, hogy a felsőoktatáson az idiotizmusig menő forráshiány ellenére mennyit lehetne spórolni, tökéletesen láttam, ezért is hagytam ott többek között, és akkor most nem arról beszélek, hogy a felsőoktatási intézmények mekkora részétől kellene megszabadulni eleve, gondolkodás nélkül. A közalkalmazottak kurva nagy része (az államigazgatásban és máshol is) de facto belső munkanélküli, és nem az úgynevezett produktív középosztály tagja.

Meg hát hogyne lenne az oktatási szféra többi részében is gebasz, évtizedek óta gebasz van, az "elit" iskolákon kívül gyakorlatilag analfabétákat képeznek, akik nem tudnak kitölteni egy ajánlottlevél-cédulát. Erre nyilván nem válasz a szoci módszer, hogy akkor bezárjuk az elitiskolákat, de az sem válasz, hogy letagadjuk a problémát, és azt mondjuk, nincs gond egy szál se.

Továbbá: hogy is van ezzel az adócsökkentéssel?

Ezredes K Őrnagy írta...

Miklós, magának eljön az publicisztikai aranykor, ha visszajönnek a Nácik. Erre gondoljon.

gabrilo írta...

TM,


Könnyű ám megmondani a kurva nagy tutit, csak hogy anyám pl. szereti a szakmáját, és szeret tanítani is. Igen, mással is próbálkozott már, de azt nem szerette. Majd Kókadoktor megmondja neki, hogy de, az produktív, tessék azt csinálni. Csakhogy anyám simán megtermeli a szosziális szféra és egyéb állam-közeli köcsögök juttatásait, lévén a fizetésének több mint 50%-a mindenféle különösebb jogcím nélkül megy is az államnak. Egyszer megnéztem a kimutatását, szép volt. Tudod mennyi a nettó? 130. 000. 130_ezer. Hát, tényleg atomra keresi magát, ezen vágni kell! Csakhogy pont nála, és a hozzá hasonlókon nincs ám lehetőség mutyira, ugyanis minden ott van feketén-fehéren. Ő van benne abban a 1,5 milla adófizetőben, akik finanszírozzák a maradékot. Teccikérteni?

Vagy akkor tessék lehetőséget adni, kedves Miklós. Szépen a hiperlibertárius burzsoáziát megfűzni, hogy hozzon létre privát oktatási intézményeket, amibe nyomnak pénzt. Ja, hogy nincs? Akkor ez egy szép elméleti elgondolás marad, és nem több.

Az adócsökkentésre pedig nyilván számos forrás marad azon kívül, hogy a "hülyetanárok" 130 nettós fizujából elveszünk mondjuk még huszat, a múltkor említettem az állami vállalatok vezetőit, de az meg ugye nettó demagógia. Pedig a Szerencsejáték Zrt. tetején ülő eftás csak azzal, hogy szarik, kb. percenként 10 ezer forintot keres. Továbbá elég magas bérezéssel tart fönn háromszor annyi alkalmazottat, mint amennyit kéne/lehetne.

Ez pedig egy példa. De a szorongatást nyilván a középosztályon kell kezdeni, ugyanis: 1) azok ellenőrizhetők; 2) azok tisztességesek. Mivel az anyám-féle hülyetanárokba hülyekonzervatív etikát neveltek, ezért pl. nem szokott hazudni, csalni, lopni. Így marad a sarc befizetése.
Az állam-környéki, "privatizált" (Mo-n a "piacpártiság" eszdéeszes kibontásban ugyanis ezt takarja) cégecskék persze simán elbújnak, pedig gyanítom, hogy ott tényleg lehetne vágni (fejeket is, akár).

Teccik-e érteni Miklós? Teccik-e érteni, hogy nem a -20 rongyból, amit a hülyetanároktól elveszünk, lesz majd Mo kurvajóhely?

darkosky írta...

"Menjetek már a picsába, de tényleg."

seconded

tallian.miklos írta...

Gabrilo, nem a tanárok fizetését csökkenteném, hanem a létszámot, a teljes közalkalmazotti szférában. A vezetők létszámát is, nyilván. Meg a fölösleges közalapítványok és egyebeket is. Mindent.

Aki amúgy adó- és járulékbevételekből illetve önkormányzati támogatásból kapja a fizetését, az nincs benne az 1,5 millióban. Ez önmagában nem baj, de tény.

Továbbá nem tudom, téged ki tanított például matematikára, de számold ki, mennyit lehet spórolni az eszelős méretű közalkalmazotti rétegen, és mennyit 100 db felsővezetőn. Utóbbiakat nem anyagi, hanem egyszerűen ízlésbeli okból kell visszavenni. Hozzáteszem, aki ezermilliárdról dönt, az kapjon rendes fizetést, otherwise korrumpálódik.

Őrnagy, én ugyanannyit kapok, bárkiről is írok, és kábé ugyanannyit is kell írnom, szóval nem értem. Nem fogok abba a méltatlan vitába belemenni, hogy hányszor kértem számon eddig a kapitalizmust, ugyanezt fogom tenni Orbán Viktorral is.

Ezredes K Őrnagy írta...

De azért kellemesebb feladat lesz Miklós, ezt csak beismeri , nem?