2009. május 3., vasárnap

Segélykiáltás Mucsáról

Ó, feleim. Nehéz idők ezek. Süllyedünk a trutyiban, és kevés kiutat látunk. Itt van ez a jó ember, aki sokat pislog, biztos a megilletődöttségtől, Európai Értelemben Vett Szakértő, de nem megy neki. Útját állják sokan. Főleg a Vérfarkasok, néha talán a Nyugat is. Itthon a ganéban fetrengő, nádszálat rágcsáló bugris-paraszt jobberek meg még mindig nem értik. Hiába magyarázzuk nekik, mutatjuk direkt Toldi lőcsével, hogy észrevegyék, merre van Európa.
Nehéz, nehéz idők.

Ezek még mindig Münchausen-szindrómában szenvednek, képtelenek kinőni belőle. A Nyugat jött volna, látott volna, győzött volna, lett volna azonnal modern hűtőszekrény, laptop, takarító-robot, de ezeknek nem kellett.
És ó, volt a Férfi, egyedül állt vala a gáton, hozott volna Piacot, tömjént, mirhát, aranyat, egyes egyedül. De útját állták a kommerek jobbról-balról. Redemption Project Delayed. Volt népszavazás, a jobbkommerek azzal állták útját a Megváltásnak. Szégyen, bizony mondom én, nagy szégyen ez nékünk.
Micsoda idők. Nehéz, nagyon nehéz idők.

Itt dagonyázunk, s én, aki immáron több mint egy hete Európailag vagyok véve, igazi, Nyugati Jobboldaliként könyörögve fordulok a lassan minket lehányó Szakértelem Papjaihoz: H.E.L.P.! Európa, Segíts! Képtelen vagyok többé eltűrni ezt az átható bűzt, ezt, amit ez a tehénszar-szagú mocsári surmóság termel!

Nehéz, nehéz, biz' én mondok, ritka nehéz idők ezek. Kevesek állják csak a sarat, dacolva az Ellennel, akik sem a Piacot, sem a Szakértelmet nem akarják.

Borzalmas, rettenetes idők.

25 megjegyzés:

darkosky írta...

G, sztem dobnod kéne a madzsar nyelvet is, maradi, pálinkaszagú és extrémmód provinciális.

tuff times but we need to make progress!

gabrilo írta...

Látod, ez nekem is eszembe jutott mán. Ez olyan ósdi nyelv.
Van valami nagyon progresszív eszperantó? azt kéne nyomni.

Molnárgörény írta...

Hogyne, az eszperente. Azon a nyelven úg mondják Kerepestarcsát, hogy Kerepesnetegyele...

tallian.miklos írta...

Viszont mindettől még tényleg Mucsa vagyunk. Nemcsak azért, mert hitelből tartjuk fenn az ingyenlófaszát is, hanem mert majdnem minden, amit idehaza világhírűnek kiáltunk ki (a szürkeállománytól a szürkemarháig), a valódi nemzetközi piacon másod-, de inkább harmad-, vagy negyedosztályú minőségnek felel meg. Ezen persze nem lehet csak felülről segíteni, de azt sem hiszem, hogy a spontán növekedés a felzárkózás irányába menne végbe, sőt.

gabrilo írta...

Miklós,


Na ne szórakozzunk már. Ez a hülye ugarfelszántós libbant duma, hogy itt mindig kívülről kell jönnie valami segítségnek, leginkább a Haladás Nyugati Erőitől, mink meg itt münchausenként a saját hajunknál fogva akarjuk kirángatni magunkat a szarból. Fog menni máshogy? Nem, nem fog menni.
És nem vagyunk Mucsa, mama, egy lószart. Ahogy nem igaz a "hűde nagy koponya minden magyar"-szólam, úgy nem igaz a "merjünk kicsik lenni" kádári lószara sem. Nyilván te is találkoztál már a nyugati értelmesség egy részével. Bátran mondom, hogy qrvára nem nagyobb agyak nálunk, sőt. A "comprehensiveness" szempontjából igenis jobb az átlag magyar tudása. A nyugater értelmesség a saját szűk placcán túl kb. semmiről nem tud semmit. Ezek ilyen jól hangzó mítoszok. Amazok kurvajók, mink meg szarok vagyunk. Ha teheted, beszélgess kicsit Nagy Nyugati egyetemistákkal. Semmivel, I repeat, semmivel sem jobbak, mint a magyarik.

Aron írta...

Gabrilo,
Így van.
Még kreativitásban is jobbak vagyunk.
Viszont az egyik legnagyobb gond szvsz, hogy nem tudunk egyszerre lépni. Mindenki agyal, optimalizálja az erőfeszítéseit, a saját útján akar menni. Ez különösen a szocializmusban meghonosodott minőségi elvárások mellett iszonyat kontraproduktív.
A nyugatinak meg ha a feljebbvalója kiadja, hogy mit csináljon, akkor nekilát, és nyomatja (asszem ez így van az Alpoktól északra és nyugatra).

A minőségi magyar áruk (melyeket TM kollega valamiért nem tud beszerezni - biztos nem mozdul ki a nagykörútról) egyrészt a magyar tőkés réteg hiánya miatt, másrészt a vásárlók pénztelensége, illetve részben tényleg az igénytelensége miatt nem jutnak el a megfelelő helyre a piacon.

gabrilo írta...

rr,


Én nem értem TM érvelését. Őszintén szólva, én ha tehetem, a pijacon vásárolok (érted, PIAC, höhöhö), ugyanis ott lényegesen jobb a tojás, a ződség, a hal, a hús. Az egyetlen érv a multik mellett az óccsóságuk, és hát sokszor sajna erősebb érv is:((

De általánosságban: kurvára nem igaz, hogy mink magyarok mucsaiak vagyunk, tudatlanok, miegymás. Ezt leginkább az SZDSZ és maradék holdudvara löki éjt nappallá téve, mert nekik az V. és a II. kerület határain kívül mindenki az. És mégegyszer, nyugodtan mondhatom, hogy a nyugatiak semmivel sem "műveltebbek" vagy tehetségesebbek, mint a honfiak. Sőt. (Az más kérdés, és ezt elismerem, hogy mondjuk az egyetemi oktatás mondjuk az US-ban a legjobb.) Egyszerűen nem használjuk ki.
De a másik probléma az, hogy nagyjából 60 éve pont azok ülnek a nyakunkon, akik mucsáznak, ők meg a Felhomályosult, Tudással felvértezett Elit, akik szántanak-vetnek. Ehhez képest meg lehet nézni, 60 év alatt hová juttatták az országot.
Na pont ennyire veszem be a mucsa-dumát.

Aron írta...

Ez a mucsázás télleg elég gáz :(
Nyilván van a magyaroknak is rossz kollektív tulajdonságaik (TM kedvéért: mint pl. a zsidóknak), ráadásul ezek nem mind a kommunizmustól erednek. Érdemes tanulni más népektől, de ezt abszolutizálni khm, ölég gyenge szellemi teljesítmény, hogy mást ne mondjak.
Ugyanakkor érdemes azt is szem előtt tartani, hogy miben vagyunk jók. Az országot szemlélve sajna ez kevésbé tűnik ki, részben azért mert sokan kimennek. Pl. az egyik legjobb oktató és kutató a BME-ről 2 éve fogta magát, és a fél csoporttal áttelepült Oxfordba.
Ez azt is mutatja, hogy előtte azért nem lehetett olyan rossz otthon sem...

Az egyetemi oktatás... hát, azt nagyrészt a szimpla idiotizmus pusztítja.
Sokszor gazdasági piaci "racionalizálásban" testet öltve.
Másrészt a pénzhiány miatt megy a kaparás, egymás torkának esés.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, rendben, tessék, mondj mondjuk 20 olyan magyar céget, amelyik magyar know-how felhasználásával magas hozzáadott értékű, innovatív terméket állít elő, és ebből tisztességes exportbevételre tesz szert. Mondjuk évi 50 millió dollárost tudsz mondani esetleg, néhányat. Évi 100 millióst már alig (ilyen nekem sem jut eszembe rögtön). Évi egymilliárdosat? Egyet sem.

Akkor meg miről beszélünk? Ez a lényeg. Hol a magyar hozzáadott érték? Hol manifesztálódik a híres kreativitás? Hol? Mutassatok olyan _termékeket_, ahol ez valódi bevételként realizálható.

Hol vannak a "világrengetőként" beharangozott magyar találmányokra épülő TERMÉKEK? Megmondom, sehol. Kitalál valaki valamit, körberohangálja a Fókuszt vele, összekalapozik egy szabadalomnyi pénzt, aztán az egész eltűnik a picsába, nem lesz belőle semmi, amit el lehet adni. Mit lehet csinálni a hiperszuper magyar csodageometriai testből, a "gömböcből"? Ötlet sincs rá. Hol van a temérdek, üvegbetonból épült ház? Hol van a 3D-s szemüveg robbanásszerű elterjedése, ami pedig elhozott csillió díjat, és 2005-ben azt ígérték, a 3D piac meghatározó szereplői lesznek? És akkor ezek létező dolgok, az AIDS-tapaszról meg a többi fantomcuccról már ne is beszéljünk, meg a "kitörési pontként" emlegetett magyar biotech szektorról, ami cégenként átlagosan milliárdos támogatások mellett százmilliós veszteségeket hoz.

Pont leszarom amúgy, hogy az úgynevezett magyar "értelmiség" hol áll a világ "értelmiségéhez" képest. De komolyan. Érdekel az engem? Nem. Érdekelnek az egyetemisták? Kizárólag abból a szempontból, hogy nincs kedvem eltartani őket.

És ha már piacról beszélünk, az egész *** piacon egy db bácsi van, aki képes négynél több féle almát és körtét termelni. Egy római piacon meg nem ez a helyzet.

És igen, lehet fikázni a nemzetközi mércét, mittomén, mondjuk a Michelin-féle étteremkritikát, és azt mondani, hogy hej, de nekünk csak a zsírban sült száraz disznóhús a jó, de el lehet menni egy budapesti "recommended by Michelin" étterembe (jó, nekem mázlim van, időnként a cég fizet egy-két ilyet), és enni ott palóclevest, meg szarvasgerincet, egyik se magyartalan, és mégis micsoda különbség ám.

Azt meg hadd jegyezzem már meg a szelektíven olvasók kedvéért, hogy ezt nem lehet felülről megváltoztatni. Felülről el lehet venni az erre ösztönző kibaszott állami rendszerekből jövő pénzeket, és kész, de ennél többet nem lehet tenni.

gabrilo írta...

Valószínűleg nem tudok 20 magyar céget felsorolni, és nincsenek erről kész táblázataim, meg statisztikáim. Bár azok biztosak.
Én a józan paraszti eszemmel tudom, hogy ha tehetem, a piacon vásárolni jó, mert jó az áru, és kevesebb esélyem van vele rábaszni, mint a teszkóban. Ez ilyen egyszerű. Nyilván a teszkónak több csilliárdos bevétele van - de azért mert olcsó, nem azért, mert olyan hűde kurvajó.

Mondjuk a borok is nyilván szarok Mo-n, de a rozé összeborzasztott verzióját is a Felvilágosult Ojrópa kívánja erőltetni, és nem mink. Megyünk a minőségre vagy nem? Én azt az összeöntött szart nem kívánom inni. Ettől függetlenül ha a Felvilágosult Ojrópa eldönti, hogy lehet, és jó occsó lesz, akkor a honinak nagy valószínűség szerint annyi.

De Miki, próbálj meg mondjuk kis-és középvállalkozni. Komolyan. Használhatsz hozzá táblázatot, meg statisztikát is. Indítsd be, alkalmazz embereket.
Úgy két év múlva számolj be, sikerült-e a projekt, és van-e korrekt bevételed.
Utána beszélhetünk mucsáról.

tallian.miklos írta...

Gabrilo, _ötletet kitalálni_ lehetséges, körülmények ide vagy oda, legfeljebb elviszik a gyártását meg az egész céget Szlovákiába minimum. De ilyenről sem tudok. Ez baj. A tökünkre akaszthatjuk a híres kreativitásunkat, nemhogy olyan ötlet nincs, amiből itthon termék lenne, olyan is alig van, amit megérné eladni, esetleg a konkurrensnek meg ellopni (mivel ugye itthon ismert okokból nehezebb elindulni vele)...

És ugye direkt azért kértem magas hozzáadott értékű dolgot példának, hogy ne lehessen a teszkót mondani, mert nem az jellemzi egy ország innovációs potenciálját.

Ezredes K Őrnagy írta...

Nem is értem, hogy Miklós még miért él itt, El lehet menni Nyugatra mucsáról, ha olyan reménytelen és elviselhetetlen.

Piacon nagyon jó minőségű árut lehet szerezni, sok utána járással, mosollyal ,emberi szóval. Nekem van már kofám, halasom, csirkés nénim, kolbászos svábom, birkás hentesem, stb. Nem is beszélve a vidéki beszerzési lehetőségekről.

gabrilo írta...

Hozzáadott Értéket a Tirpákok mindennap szolgáltatnak, mégse vették még meg őket :))))))

Aron írta...

Bakker, miket tudsz néha nyomatni, Miklós :((((((
nu:
Oláh Gy., Furka, tkp. a komplett ELTE elméleti kémia tsz., a már említett Novák Béla, Heller és Forgó stb.
Rossz a memóriám, úgyhogy hirtelen ezek jutottak csak az eszembe.

Amúgy jó bor is van, nem kevés, csak tudni kell, hogy honnan kell venni.

gabrilo írta...

rr,


Nem, nincs jó bor. Tótavé megmondta a tévében hogy Tokajt szanálni kell:)))

Aron írta...

Most lebuktam.
Nem európaiértelembenvett az ízlésem.

Ezredes K Őrnagy írta...

Szanálni, és lebetonozni az egész hegyet. Az olyan haladó, és nyugatias lenne.

tallian.miklos írta...

Ami azt illeti, hol is alkotott Oláh György? Egyrészt. Másrészt, minden tisztelettel, de hol van az ő találmányából készült magyar előállítású TERMÉK? Rohangálnak az üzemanyagcellás autók az úton? Tele a világ üzemanyagcellás elektromos cuccokkal? Nincs.

Heller-Forgó, egy, de valami újabb, mondjuk az elmúlt évtizedből, meg hát több cég, termék, stb.?

Tokajnak egyébként kifejezetten jót tett a külföldi szakmai befektetők, és a szovjet piacra tömegtermelő "hagyományt" felrúgó magyar borászok együttműködése.

Ezredes K. Őrnagy, ne vegye már sértésnek, de az, hogy egy-egy ipari, szolgáltatási területen megütjük-e a világszínvonalat, az bizony mérhető, többek közt eladásokkal, meg publikációkkal, meg egyebekkel. Kevés ilyen terület van, nézzen utána. Most erre két dolgot lehet mondani, az egyik, hogy mi tudjuk, mi a fasza, csak a világ nem, a másik, hogy leszarjuk az egészet, jó lesz nekünk a gagyi is. Egyik esetben sem fogunk elmozdulni onnan, ahol most vagyunk.

És ja, tudom, el lehet menni, kedves Őrnagy, az egyetemi évfolyamom legjobb 3-4 embere _már_ nincs idehaza, és nem is jönnek haza, amíg itt az a hozzáállás, ami. Nélkülük meg tényleg el fogunk süllyedni. És ja, még az is lehet, hogy én is elmegyek, mert szeretnék valami világszínvonalút csinálni, az meg itt kibaszott gyanús.

Félreértés ne essék, leszarom, hogy _ideológiailag_ mi a világszínvonal. Engem az érdekel, hogy az _eladható_ dolgok előállításában érjük utol, és ettől _kibaszott_ messzire vagyunk.

darkosky írta...

ismert londoni egyetemi tapasztalat után javaslom: mindenki hagyja el mucsát és járjon külföldi egyetemekre, tényleg megéri. majd ki fog az is derülni a sok jó mellett, hogy milyen buta ott a diákok többsége - de nagyon ;]

sajna több pénze van a suliknak, profibbak a munkaerőpiacok, az egyetemisták megtanulják az érdekérvényesítést és motiváltabbak, ez a nagy wild wild west mítosz.

gabrilo írta...

darkosky,


tökéletesen igaz.

Ezredes K Őrnagy írta...

Persze, hogy kevés dologban vagyunk világszínvonalon kedves Miklós. Kis ország vagyunk ahhoz.

De pl. ott az üvegbeton, amit maga igen leszólt a Tótablogon. Mivel ott én nem kommentelhetek, így itt mondom el, hogy igen csak téved. Be fogják építeni a WTC emlékműbe is, New Yorkban. Megnyerte a feltaláló a pert a német multi ellen és szárnyal.
ÉS azért nem lát még sok helyen olyat, mert nagyon drága az előállítása, és az maradna Kínában gyártva is. Ismerem a srácot, Kaptam tőle nászajándékba LiTraCon™ dísztéglát:)
Van egy arab sejk, a londoni garazsa falát pl csupa ilyen betonból építi, szereti ha beszivárog a nap a Ferrarikhoz. Ez nem a prolik játékszere, Miklós.

Maga meg nyugodtan elmehet, nem veszt sokat az ország. Adjak olcsó repülőjegyre tippeket?

Az én baráti köröm 75%-a már elment (tudja, mucsa vidéki kisvárosból származom). És fura ,de legtöbben azok tették ezt, akiknek nem lett diplomájuk. Ott legalább esélyük van az emberi életre, családra.

tallian.miklos írta...

Őrnagy, örülök neki, ha valamit eladnak, tényleg. Maga az első, aki _kézzelfogható_ adatot mond erre, nem csak flöttyög a világba. Ugyanakkor elismeri azt is, hogy luxustermék, nem fogja sosem letarolni az építőanyagok kategóriájának piacát, hogy finoman fogalmazzak.

Azt Ön nem tudhatja, hogy én mihez mennyiben járulok hozzá, én sem tudom Önről, így szerintem maradjunk meg a kölcsönös udvariasság azon fokán, hogy nem küldjük el _egymást_ sehová.

Ezredes K Őrnagy írta...

Rendben. Nem küldöm el sehová, de tényleg tudok olcsóé' repülőjegyet. De csak oda :)

Luxustermékkel is lehet Értéket Hozzáadni. Ezt magának tudnia kéne.

tallian.miklos írta...

Lehet, és nem vagyok ellene a luxustermékeknek, de a GDP viszonylag kisebb arányát teszik ki. Illetve nem tudom, az üvegbeton mekkora részesedéssel bír azon a piacon, ahol játszik (tehát mondjuk hány kőgazdag csináltat üvegbeton cuccot másféle luxus lakosztály helyett).

Unknown írta...

Hazai alapítású, 100 százalékig magyar tulajdonban levõ, szakmájában a világ három legnagyobbjának egyike és nem luxusterméket gyárt:
Kürt.

Csak azért említem, mert megérdemli.