2009. március 28., szombat

Programvadászat

Na kérem, beszéljünk a programokról (és szándékosan nem szójátékozom megint). Mert ugye, a legfőbb elvárás, és a Sátánnal szembeni legfőbb ellenérv, hogy az bizony programtalan. Szemben 1) az MSZP-vel, aminek minden zsebében lapul egy, és a dialektika szabályainak megfelelően mindig a legjobbat húzzák elő, 2) Bokros Lajossal, akinek meg az egyedüli üdvözítő programja van: A Program. Extra Lajosum Nulla Salus.

Egyrészt. Ez a modernitásból és a szocializmusból itt felejtett legrosszabb racionalista-technokrata lózung. Merthogy ugye, a Fityisz programja nem is program, hanem lózunggyűjtemény. Kérem, ez igaz. Kérdésem a következő: melyik nem az? (Egyébként valóban kérdéses ez az új kiadvány is, amire nem volt még időm, de eklektikában első ránézésre is utolérhetetlen: egy helyen Matolcsy, Cséfalvay és Bogár? Abból milyen típusú koktél lesz?)

De. Abszolút kiszámíthatóságra épülő program nincs, ismétlem, nincs. A programok (amiket annyira kérnek a zemberek, sőt követelnek, viszont 1%-uk ha elolvassa) maximum irányokat szabnak, nagyvonalakban határozzák csak meg egy kormányzat politikáját. Ezért szükségszerűen egyik sem tízparancsolat, és kőbe vésett szabály. Meg aztán mint tudjuk, a politika az egyensúlyozás művészete. Egyszer. Másodszor pedig annyi előre nem látható következmény van, hogy fölösleges négyéves terveket gyártani. Időelütésre jó.

A zemberek különben nem programokra szavaznak. Ország-és világképekre szavaznak, gazdasági tekintetben pedig preferenciákra: kiknek legyen jó? Kiknek rosszabb? Az inaktívak járjanak jobban, vagy az aktívak? A "szociális jogok", vagy a munka a fontosabbak? Miből mennyit hova, miért, stb. Akik azt mondják, nekik aztán 100%-osan biztos tervük van a Nagy Átalakításokhoz, sarlatánok. Olyan nincsen.

És sajnos az előrehozott Orbánnal kapcsolatban is így merülnek fel a problémák: bázisdemokratáink örömmel adnák a döntéseket a zemberek kezébe, szerintem odáig is elmennek, hogy a zemberek közösen írjanak kölccségvetést. Ne, ne írjanak a zemberek. Viszont legitimációs okokból (hogy a többit ne is mondjam) valóban az előrehozott választásokat kéne már végre előrébbhozni.

Aztán vannak az önkéntes modernizátoraink, akiket sokan támogatnak. Sajna ebbe a likba beleesett Tallián barátunk is, aki kiállt mellette.

IMHO, drága barátaim, ez a másik véglet, és legalább ilyen kevéssé vonzó. Hozzáteszem - hogy Tölgyessyt idézzem -, a Bokros-féle kurzus a magyar baloldal legrosszabb "hagyományai" közé tartozik, ami Jászitól ível a szocialista technokratákon keresztül egészen Bokrosig. Ha valamitől kiver a víz, akkor az az a narratíva (copyright by Bogár L.), hogy jön a bajusszal antropomorffá tett kombájn, és fölszántja ezt a mocsaras, szaros ugart, modernizál. Ez az a sztori, hogy Béla bácsi telkén átvezetik a vasutat, és mikor kérdőre vonja őket, mégis mit művelnek, azt felelik: "türelem, Béla bá, modernizálunk." Na, ezt_nem. És ehhez természetesen semmi szükség legitimációra, sem a "nép"-től, sem bármi mástól, ehhez egyedül rackósági felhatalmazás kell: az "egyedüli" racionális, technikai megoldás a modernizátorok kezében van. Így kérdés nincs. Nem kell megkérdezni senkit sem, jó lesz-e az, ha padlót nyalsz fiam, akkor is modernizálunk. És ott van program is.

Tehát: nem programra savazunk, és szigorú értelemben vett "program" nem is létezik. Csak a modernizátoroknak van. Azt meg nem kérjük.

9 megjegyzés:

tallian.miklos írta...

Attól kell felhatalmazás és bizalom, aki a cechet állja. Ez pedig jelen pillanatban a legkevésbé sem az úgynevezett nép. Hanem tetszik vagy sem, a hitelezők. Ha ők azt mondják, márpedig meg tetszik spórolni ezermilliárdot, különben baszunk adni egy vasat is, akkor nincs más választás, mint megspórolunk ezermilliárdot, _ahogy tudunk_.

Sem a Bokros-programban, sem a Bajnai-programban nincs radikális modernizáció. Sem radikális változás. NINCS. Ezt az egyet értsd már meg, ezek NEM radikális programok, ezek a jóléti / szociális / faszomtudjamilyen hagyományoknak TÖKÉLETESEN MEGFELELŐ programok, egyetlenegy van bennük, ami új, hogy kijön, hogy egy meg egy egyenlő kettő. De hát ezbazmeg minimum, nem radikalizmus.

darkosky írta...

mr Bokrosról, marxizmusáról, baloldaliságáról egy interjúban 96-ból. érdemes ;]

http://mek.oszk.hu/05500/05549/html/bossanyi0011.html

gabrilo írta...

TM:


Olvastad már Bokros L. nyilatkozatait erről? Nem? Akkor nézd meg: minden egyes kinyilatkoztatásban benne van a "majd én megváltom Magyarországot", meg a népnevelés. Egyébiránt BL programja valóban "balos, technokrata csődprogram", úgy tűnik, te sem mondasz mást. Akkor ezzel mennyivel vagyunk ki? Stabilizáció. És tovább?

BL-t lehet szeretni, de a radikális népnevelő/modernizátor figurát benne tagadni csacskaság, lévén_magáról_mondja.
Én egyébként qrvára nem a szociális/jóléti stb. hülyeségeket kérem rajtuk számon, sőt. Részben erről is van szó.

A népről meg lehet azt gondolni, amit akarunk, át meg nem lehet lépni rajtuk. Ez van. Ezt megint csak lehet szeretni vagy lehet leszarni. Egyéb opció meg nem nagyon van. Most függetlenül a vérdemokratáktól valami közbizalom mégiscsak kell (noch dazu, majd Bokros is egyszer előveszi a matek mellé Arisztotelészt, és akkor megérti - másokkal együtt - hogy a kormányzottak beleegyezésétől [ez bőven nem feltétlenül "demokratikus" izét jelent] elszakadt kormányzást zsarnokságnak hívják; de mint azt JS Milltől tudjuk, az nem baj, ha a nép mucsai). Bokrosnak ilyen nincs, Ferkónak sincs, és Bajnainak sincs.
Ezek a figurák mind egy szálig leszerepeltek.

Hogy Bokros tud számolni, hát királyság. Ezen túl? A többi posztkomcsi technokrata mellett tényleg kimagasló tehetség. De beleájulni?
Minek?:((

gabrilo írta...

darosky,

"Abban az értelemben ma is marxista vagyok, hogy értelmezni tudom a mai világra a marxista gondolkodásmódot."

Köszi, kordokumentum lesz;]

tallian.miklos írta...

Hiába mondja Bokros magáról, hogy radikális, a hazai viszonyok közt minősül annak, legfeljebb. Valójában, mondom, _nem_ radikális, csak annyiban, hogy tud összeadni, és ezzel kiemelkedik a hazai mezőnyből, mégpedig magasan.

Továbbá, ha az úgynevezett nép hülyesége olyan fokot ér el, hogy az már engem is veszélyeztet, akkor én is népnevelek, legalábbis az összeadásra való megtanítás erejéig.

amit az államtól kapsz = amit mások befizetnek + hitel

Ennyi. Azért ennek a felfogását elvárni nem egy technokrata őrület, meg jakobinus tempó. Tegyük hozzá azt is, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben Bokros sosem volt az improduktivitás direkt támogatásának híve, a hálósatléta-kommandó tagja, sőt. Nem véletlen, hogy Ferenc ennyire irtózik tőle.

És nem beájulásról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy ennél komolyabb fordulatra esély sincsen. Bazmeg, ha egy olyan csomagba nem mennek bele, ami tényleg nem szól másról, mint arról, hogy csak annyit költünk, mint amennyink van, és azt sem az ország 15 %-a hanem kicsit többen dobjuk össze, mert ez túl radikális, és nincs meg hozzá a közbizalom, hát akkor mi a fasz lesz itt?

Nem beájulásról van szó, hanem arról, hogy az összes reális alternatíva legalább ugyanennyire rossz.

Tekintve, hogy a Bokros-programban nincsenek ezercsilliárdos lukak, legalább nem vezet pár éven belüli összeomláshoz.

Elvileg három lehetőség van. Egy, gyurcsányista vagy matolcsysta newdeales faszkodás és csőd. Kettő, bokrosista cut-back és szanálás, amivel az azonnali csőd elkerülhető, "csak" a szocdemokrácia hagyományos bajai lesznek vele, jelen pillanatban ez is előrelépés lenne. Három, kapitalizmus most. A harmadik lehetőség irreális, az elsőt el kellene kerülni, marad a második, ennyi.

És továbbá igen, jakobinus fűnyírás kell, ha eltöltesz fél évet a magyar állami szférában belül (nem hallgatóként, diákként, hanem kvázi munkaerőként), akkor majd rájösz, miért.

gabrilo írta...

TM,

Majd a Fityisz is rá lesz szorítva a lépésekre, mert nem lesz más választásuk: pénz ugyanis nem lesz.

De sajnálom, a jakobinus fűnyírással akkor sem fog menni. Ráadásul Bokros sem tenne többet, mint anno (persze-persze, tudom, elküldték mert szoc.érzékenyek voltak stb.). Bokros akkor csinált bármilyen szerkezeti átalakítást? Valami maradandót? Ha csinált volna, és jó lett volna, nem tartanánk itt, ugye.

Most lehet hisztizni, meg Bokrosért, a Megváltóért kiáltani, de ez már passzé. Tessék akkor a jobboldalt rugdalni, de nem kiállni a technokrata balos mellett.

Vagy induljatok el a választáson néhányan, a "kapitalizmus, most" jelszavával, és nézzétek meg, mennyien szavaznak rátok :((

darkosky írta...

TM: stop the rant

bakker más is tud összeadni nem csak Bokros az egyetlen. Orienstől Hameczig, már vannak újak akik nem Panamában utálták meg az USA-t muahhah

kicsit kevesebbet kéne worlukkal hangoutolni ;]

darkosky írta...

mégvalami:

egyébként a voterek tényleg nem kormányprogramokra hanem kampányban előadott programszlogenekre vagyis választási programokra szavaznak.
(see USA, UK or EU various countries)

ez a hol a programja? csak egy uncsi és last resort baller húzás volt a Vérfarkas irányába. és lesz is. (a náci kártya mellett)

közben Ferkóéknak sem volt soha programjuk soha csak 100naptól-Megegyezésig féle adhoc bullshit pr ömlenyek vagy Bokros féle szociokrata vészmentőcsomagok brrrr

gabrilo írta...

darosky,

pontosan:)
Szólni kell a Vérfarkasnak, növesszen bajszot! (Bár ugye tudjuk, az mit jelentene a Népszava környékén!...)