2009. január 2., péntek

Közel-keleti perplexus

No, csak röviden, és - előre szólok - a témában nem túl jártas módon véleményt nyilvánítok a mostani gázai konfliktusról. Valamint avégett is előre szólok, hogy nem nyitok vitát arról, Izraelnek van-e joga megvédeni magát, horribile dictu, van-e joga létezni. Így ha bárki is olyan kommentekkel próbálkozna, hogy a betolakodó zsidóknak illegitim államuk van ott, azonmód kivágom, megspórolhatja magának ezt a kört. Ennek azon egyszerű oka van, hogy minden hülyeségre nincs időm, és energiám sem. Úgyhogy "Ahmi" magasztos gondolatmeneteire itt nem vagyok kíváncsi.

Kezdjük azzal, hogy nem kezdek el támogatni semmiféle politikai extrémizmust csak azért, mert valakit "elnyomnak". Ezt a hülye osztályharcos logikát már ismerjük, és engem kicsit sem tud megérinteni. Az ilyen politikai szólamok kevesebb izgalmat váltanak ki belőlem, mint Soma mamagésa (pedig...). Az iszlamista szélsőségesek ugyanis_igenis_forradalmi mozgalmat művelnek, annak minden szir-szarával együtt: indoktrinálják a gyerekeket, propagandát nyomnak, és valóságos háborút viselnek a keresztények, a zsidók és ab ovo a Nyugat ellen. Ez a redemptív politikai mozgalom a marxizmushoz hasonlít, és szeresse/támogassa az, akit két anya szült.
Mivel a Szent Küzdelem nevében tulajdonképpen semmi sem szent (pláne nem az emberi élet, mint azt nem egyszer elmondták iszlamista vezetők), ezért a kedves "szabadságharcosok" előszeretettel bújnak civilek mögé - így kerülnek Hamasz-hadállások kórházakba, meg iskolákba. Cukiság.

Aki pedig a Nyugat elleni háborút nyugatról támogatja, egyen zabot, komolyan. Az olyanokat, akik a saját kultúrájuk, szabadságuk elpusztítására törekvő mozgalmakat rokonszenvvel szemlélik, azokat nyugodt szívvel nevezhetjük idiótáknak. (Az ilyen idiotizmus odáig megy, hogy a nyugati iszlamista terrorizmust a "cionisták" hátsó szándékának eredményeként tünteti fel - igen, világos: a zsidó államnak érdeke nyugati szövetségeseinek és saját magának az elpusztítására törekvő mozgalom rejtegetése, és globálissá tétele - kiemelkedő vaslogika!)

A másik része az, hogy Izrael épp most húzza ki a gyufát a nyugati közvéleményben is - mondjuk őszintén, ennek túl nagy jelentősége nincsen. A nyugati baller zsurnalizmus ugyanis pont annyira van az iszlamisták seggében tövig, mint hazai radikálisaink. Amerikának is van ám Michael Moore-ja, aki szerint "terrorista-veszély" nincs. Mondotta ezt 9/11 után. Ez nagyjából megegyezik Ferkó nagyajólét szólamával, illetve az Erik a viking megfelelő jelenetével. Izrael politikájának a kritikája viszont teljesen legitim. Ezt mondja Pat Buchanan is, aki szerint a Bush-adminisztráció egyetlen követhető külpolitikai irányvonala Izrael felé az volt, hogy Izrael bármit is csinál, az rendben van, és támogatjuk. Ez viszont nem külpolitika. A barátság és a szerelem működhet ilyen alapon, ha viszont a Bush-adminisztráció szerelmes Izraelbe, akkor súlyos képzavarban van. Izraelnek érdeke az Amerikával való szövetség, és vice versa. Nagyjából ennyi, és nem több. Aki mindenféle erotikus affinitást lát ebbe bele, az el van tévedve, kap egy Morgenthau könyvet, vagy tudomisén micsodát.

Teljes mértékben egyetértek Szabó Márkkal, és nagyjában-egészében Novák Attilával is. Novák helyzetértékelése helytálló, a végén tett "javaslata", ill. megoldási terve viszont abszolút szürreális. Azt írja Novák:
"Ebben természetesen benne foglaltatik az, hogy a palesztin társadalomnak is meg kellene teremtenie a saját demokratikus és ellenőrző mechanizmusait, és át kellene mennie egy olyan társadalmi átalakuláson, melynek végeredményeként a militarizálódott lakosság az iszlám és a fegyverek hatalma helyett a tudás és a kooperáció nyugodtságában és előnyeiben bízna."
Ez maximum Wishful Thinking. Tiszteletreméltó, de teljesen naív elképzelés, hogy oda lehet menni, és az arab világot "demokratizálni" lehet, meg "szekularizálni" stb. Ezek tökéletesen aufklerista elképzelések, és még ha jószándékúak is, működésképtelenek. Ráadásul - sajnos, tetszik-nem tetszik - az ilyen háborús konfliktusok, mint azt a nevük is sugallja, háborús megoldást követelnek. Arra aztán semmi szükség nincsen, hogy mondjuk egy jószándékú ballibbant derékhad odamenjen, és elkezdjen "demokratizálni". Ugyanennek a vízióját katonai kiadásban láttuk már Irak esetében is (hogy aztán utópia-e, vagy Machtpolitik szimplán, jó kérdés, de a végeredmény tekintetében tökéletesen mindegy is). És kérdéses az is, vajon a "demokratizáció" mindenki másnak jó-e.

Természetesen a provokációra válaszolni kell, nem hippigyűlést tartani (főleg nem az ENSZ nevű kupleráj hathatós közreműködésével), de Izrael dolga mégis az, hogy megfontoltan válaszoljon, és ne csak simán "odabasszon". A civileknek pedig vízre, kajára, miegyébre szüksége van. A nyugati ballibbantak állandó "humanitárius katasztrófa"-szólama kicsit leértékeli a problémát hosszútávon, de ilyenkor érdemes erre figyelni. Másrészt kell valami stratégia arra, hogy a terroristákat ki lehessen "szűrni" a civilek közül - legalább ilyenkor (persze, innen könnyű).
Mindenesetre azt mondani, hogy az izraeliek reakciója "túlzó", puszta eufemizmus. De komolyan. Tessék arányosan fellépni, mán.
Egyébként lassan de biztosan látom igazolódni President Obama-val szembeni komoly kételyeimet. Az egész konfliktusról Obamának "nincs véleménye". Király. Ha nekem nincs véleményem, vagy nem látom át, az egy dolog. ha az USA elnökének nincs, az kicsit kellemetlenebb, asszem.

Ez a probléma egyhamar nem fog megoldódni. De a politika a konfliktusok világa (is, természetesen), ezért nincs min csodálkozni. Valamint az izraeli külpolitika kritikája mellé nem szabad elfelejtenünk, hogy a radikális iszlamizmus bizony fenyegetés nem csak Izrael, hanem az egész Nyugat felé is. Amivel előbb-utóbb kezdenünk kell valamit, és nem úgy, ahogyan a ballibbant nyugati PC teszi.

10 megjegyzés:

tölgy írta...

Gáz ez a gázai izraeli akció :(

gabrilo írta...

Egyébként az.

Mishmesh,alias Dorka írta...

Én meg csak a békebeli kavicsaim után érdeklődenék, nem dobódottak e ki véletlenül e.

:-)

gabrilo írta...

Kedves Dorka,


kavicsai itt pihennek, előzetes egyeztetés után átveheti őket tőlem:)

Molnárgörény írta...

Izraelre nagyjából igaz a Murphy-törvény:
"Nem nyerhetsz.
Nem érhetsz el döntetlent.
Még a játékból sem szállhatsz ki."

Egyszerűen képtelenség hosszabb távon fennmaradnia a mai körülmények között: néhány millió zsidó százmilliós ellenséges militáns arab csapat gyűrűjében. Amely arabok között van annyi halálra elszánt, hogy ha csak mind egy zsidót visz magával, akkor sem marad meg egyikük sem élve... Ráadásul Izrael maga is túl nyugati és túl dekadens - annyira, hogy be is került Buchanan könyvébe, mint nem igazán esélyes ország. Az arabok taktikája pedig, bár tényleg ocsmány, de nagyon is célravezető: a dekadens Nyugatnak a kedvét semmi jobban el nem veszi Izrael támogatásától - vagy akár a jóindulatú semlegességtől - mint néhány szétlőtt kórház képe. Hát hülyék lennének nem produkálni effélét...

Néha kezdem Izrael megalapítását egy nagyszabású összeesküvésnek érezni, mely alaposabban betett a zsidóknak, mint Hitler. Izrael olyasféle, mint egy önkéntes koncentrációs tábor, ahová szépen bealijáznak, és már ott is vannak a célkeresztben. Az időleges sikerek semmit se érnek: néhány millió százmilliókkal szemben huzamosabb ideig sose maradt fenn. Az, hogy a retorziók mekkora nemzetközi botrányt váltanak ki, voltaképpen mellékes: a helyzet maga megoldhatatlan, mert ha Izrael talán (de ott is van elég militáns fasz) esetleg rávehető lenne őszinte megállapodásra, az arabok militánsai soha.

Molnárgörény írta...

Ja, és Buchanannal jössz? Mikor itthon a Gede testvérek adták ki, avagy ezt nem tudtad? Akkor most nackó-e Buchanan, avagy a Gedéék sem?

gabrilo írta...

MG,


Azt az összeesküvést remélem viccből mondod.
De van egy olyan érzésem nekem is, hogy Izrael elqrta. De tudja a tök, én még annyira sem látok bele, mint mások. 2 dolog az, amiben úgy ahogy biztos vagyok: 1) iszlamista faszok mellé még "elméletben" sem állok, 2) nem szent minden, amit Izrael csinál - az is csak egy állam, basszameg, emberek irányítják és bizony hibáznak/bűnöznek. Mindenesetre ma láttam valami külpol elemzőt, és ő sokkal fényesebbnek látja a kimenetelét (abban tényleg van valami, hogy Abbasz most betehet a Hamasznak, a Hezbollah támadhat, Irán nem annyira, Egyiptom kormányának ellenfele hazai földön pedig a Hamasz szövetségese -> mindent összevetve Izrael kijöhet belőle "jól" - kérdés, etikusan-is-e:((()

A Gede tesók és csatolt részeik meg kiadnak mindent, amiből van pénz. Nézz be egy Szkítiába, a Katolikus Egyház tanításai mellett megtalálod a NSDAP programjait meg a Mein Kampfot stb. Nincs ebben semmiféle logika. Buchanantől Gedéék szerintem csak azt az egy könyvet ismerik (gondolom a Nyugat haláláról van szó). Én viszont rendszeresen olvasom:))

Molnárgörény írta...

Etikusan már nem, lásd a posztom update-jét: a szárazföldi behatolás egyértelműen céltalan katonailag, az csakis a civilek megfélemlítésére (meggyilkolására) jó. Reguláris katonai egységek városi akciójával nem lehet rejtőző terroristát fogni, mert az sokkal mozgékonyabb, mint a lakásához kötött civil.

Igen, A Nyugat halálát adták ki, el is olvastam. Elgondolkodtató, mert éppenséggel elég jól látja, hogy a dekadencia-tendenciák mindenhol széteséshez vezettek, elég csak a katonailag nem épp gyenge római államra gondolni. Itt és most a keresztény erkölcsiség felszámolásamár láthatóan félelmetes önzéshez és hedonizmushoz vezetett, amire a tévé és a net csak rátesz sok lapáttal. Lehet, hogy a Nyugat 2100-ra történelem lesz...

gabrilo írta...

MG,


Igen, és itt nem csak hibák, hanem bűnök is vannak, ahogy az előző napi tudósításokat olvasom. A fegyveresek által még csak le se tüsszentett iskola legyalulása katonai egységek által, hát...
A civilekkel szembeni erőszakosságot nem terrorizmusnak nevezzük? Félve kérdezem...

Molnárgörény írta...

Igen, súrolja a terrorizmus határát, sajnos. Ráadásul orbitális baromság politikailag is, mert ezekkel a cselekedetekkel mást se tesznek, mint a Hamaszt toborozzák. Minden elesett hamaszos helyébe öten lépnek legalább. Ezért írtam második részt, hangsúlyozva, hogy ezek bizony kommersz háborús bűnök már. (Na, azóta kész droidzóna lettem, jön pár lökött zsidóbérencezni - röhej, de épp az általam igen kevésre becsült Tallián Miklós divergens érvelését gyakorolják rajtam, amiről még rég a JP-n vitatkoztunk).

Az egész az emberi természeten múlik, nem máson. Kétségtelen, hogy Izrael kapott eleget a palesztinoktól - az is, hogy visszaadta, kamatostul. Most a tűzszünet felmondását és a rakétázgatást nyilvánvalóan nem lehetett tétlenül nézni. Ami a kurvanehéz: megállni fegyverrel a kézben ott, ahol meg kellene valamiféle "avíttas" erkölcsi parancs szerint. A gyilkolást elkezdeni könnyű, abbahagyni nem egyszerű.

Megjegyzem: alighanem általánosan ilyen az emberi természet. Most akármennyire is tudja az izraeli vezetés, hogy marhaságot csinál, de érzelmileg (alaptalanul) reménykednek abban: hátha a keménység mégis megoldja a kérdést, elrettenti a militáns palesztinokat. TUDJÁK, hogy nem jön be ez, mégis REMÉLIK, hátha. Gondolj bele: ha itthon még egy-két Olaszliszka, Kiskunlacháza, stb. miatt megindul a nép a cigányok ellen, ugyanez a forgatókönyv lesz, mert csak a konfliktus más, a tömeglélektan ugyanolyan. És itt is a lincselésre okot adó gazemberek fognak megszökni - később meg "jogos" bosszút állni. Ezért kéne az államnak törvényesen az asztalra vágnia, amíg nem késő, mert egy ilyen forgatókönyv palesztinizálná a magyarországi cigányokat. Egyszerű a világ, egyszerűbb, mint gondolnád.