2008. június 17., kedd

Dőzsölő

Talán tegnapelőtt tekintettem meg egészen véletlenül a Pörzsölő c. nagysikerű műsort az Echo tv-n Pörzse Sándorral. Pörzse zseniális. Havonta néhányszor behív valami sarlatánt, akit mint "a téma szakavatott ismerője" és mint "nagynevű tudós" mutat be. Az eredmény az lett, hogy könnyeztem a röhögéstől.

Legutóbb valami vakond arról magyarázott, hogy a karácsony (kürücsüny!) végül is magyar eredetű ünnep. Pörzse építi műsorának alapvető filozófiáját, ami nem olyan bonyolult azért: minden, ami van (és jó) az magyar.
Így a mostani vendég elmagyarázta, hogy a magyar a legősibb nyelv a világon, az ősforrás, anélkül semmi nincsen. A görög a csángóból gyün. Pörzse természetesen heves bólogatással kontrázik mindig az ilyen szakértők megfejtéseire.
És hogy mióta létezik ez az ómagyar? - kérdi Pörzse. Amióta ember van a földön - válaszolja röhögés és pislogás nélkül a meghívott "szakértő". Én pedig ekkor már kiestem a fotelből.
Tovább is van. A magyar nyelv olyan struktúrával vagyon megáldva, hogy a nyelv használata önmagában is serkenti az agy működését, tehát mink vagyunk agyilag a legjobbak.
Beillesztettem a képbe a kőbányai munkások "Józsi, adj egy sört"-dialógusait, és elgondolkodtam. Vajh mindegyik potenciális akadémikus?
Ez persze nem lenézés akar lenni, csak ábrázolás arra, mekkora nonszensz az, amit PS nyomat.

De ajánlom mindenkinek figyelmébe ezt a műsort, ha jót akar röhögni (és ha bír még ezeken a marhaságokon), igazán megéri.

11 megjegyzés:

Unknown írta...

Gabrillo,
egyik kollégám kedvenc mondása: tinking bifór wörking. Lehet, hogy adott úr éppen egy "sarlatán" volt oder ein "vakond", de az az érzésem, hogy a dologról keveset tudsz. (úgy konkrétan semmit) Felindulásodat betudom ifjonti hévednek, ám késôbbi - alkalmasint túl könnyen ellened fordítható - kinyilatkoztatásaidtól mintegy tenmagad megvédvén ajánlom elolvasásra Varga Csaba e témában íródott könyveit, ezek közül is legelsôsorban a JEL, JEL, JEL címût. Kicsit több benne a tárgyi bizonyítékkal alátámasztott érv, mint a posztodban. Hinni neki nem muszáj, de elgondolkodni rajta érdemes. Szerintem...

gabrilo írta...

Kedves gabor,

Ahhoz nem kell mélyen belemászni a nyelvészetbe, nyeltörténetbe és etimológiai fejtegetésekbe, hogy tudjuk, hogy aki azt mondja, a magyar az ősnyelv Európában, az egy sarlatán (vö. két nyelv volt Európában a jégkorszak előtt [!], az egyik a magyar, a másik a baszk, stb.). A latin nyelvek is az ómagyarból erednek valószínűleg.
Ha nem tűnt volna föl btw., a postot sem nyelvtörténeti elemzésnek szántam, hanem amolyan rövid élménybeszámolónak.

Ja, és kilencszeres honfoglalás volt, ezt is mondta a kigúvadt szemű Pörzse S. tegnapelőtt. Ezt tessék megemészteni!

Unknown írta...

Eddigi információnk szerint a székely abc 35-45.000 éves. (Ezt tárgyi bizonyítékok támasztják alá. Hitelességükért nem vállalok garanciát.) Ha és amennyiben ez megállja a helyét, abban az esetben célszerûségi okokból felül kellene vizsgálni a jelenlegi történelem és magyar nyelv oktatást. Is. Mondom, olvass. Meg fogol lepôdni...

gabrilo írta...

Kedves gabor,

namost szemét leszek. Minden marhaságot nekem sincs időm elolvasni. De én már annyi ilyet hallottam... a sumérok rokonyai vagyunk és Jézus is magyar volt. Tulajdonképpen nincs olyan történeti pozitív személyiség, és hős, aki ne lett volna magyar.
Így a székely abc is lehet 45 ezer éves (a héber is jöhet abból, vagy az az egyetlen, ami nem?).

Legyen ennyi elég.

Unknown írta...

Szimpatikus, okos, radikális konzi fijatalember vagyol. De bölcs még nem. Ahhoz idő kell, amit azonban tölthetnél nemcsak azzal, hogy a magad igazához keresel támaszt, hanem a látókörödet is szélesíted. A betűvel jó barátságban vagy, mire hát ez a nagy ellenérzés? Úgyis "elérhető" vagy éppen most, ha gondolod szívesen kölcsönadom az inkriminált művet, ne kelljék feleslegesen pénzt áldoznod érte :D
Baráti szeretettel,
a doktor úr

tölgy írta...

Gabrilo,

mag nem kicsit sarkos.
A magyar nép és nyelv, vagy éppen a rovásírás eredetével kapcsolatban csak hipotézisek vannak.
Hogy az Akadémia miért ragaszkodik a finn-ugorhoz, azt tudományszociológiailag lehet magyarázni, és hogy miért ez a magyarázat lett az uralkodó, az politikatörténetileg dokumentálható.

Ha ezek az ősmagyar kutatók nem lennének kiszorítva a magyar tudomány mainstream-jéből, akkor lehet vitatni, csiszolni őket. Ez persze azzal járna, hogy porrá zúzhatnák a monopolhelyzetű finn-ugrista magyarázatot. Ezt a veszélyt nem emgedhetik - sok szék, fizetés elúszna :)

gabrilo írta...

Háhá, doktor úr röndösen átvert:)))

tölgy,

azért aki szerint két nép élt ojrópában a jégkorszak előtt, a baszk és a magyar, és a piramisokban is székely rovásírás volt, azokat hadd röhögjem már ki gyomorerővel:(((
Akár finnugrok vogymuk, akár nyem.

Hogy Jézus magyar vót, arra mennyi sansz van? 0,0002?:P

Névtelen írta...

tölgy,

csak nem a Habsburg elnyomók miatt? :(
rendszeresen hallom ősmagyar önképző-körösöktől, hogy ők találták ki nekünk ezt az egészet. gonosságbul. elnyomásbul.

érdekes lenne azért megnézni, hogy ezen az egész szittya-sumér-stb-izén mennyi a New Age hordalék (mert vannak sokkal korábbi hipotéziseik is nyilván). nem mellesleg rengeteg keresztényellenes maszlaggal körítik, vagy éppen belefésülik a kereszténységet az elméleteikbe. dialektikusak.

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/000820/1201.html

ehhez mit szólnak?

doktorur, legközelebb jobb álnevet válasszon, és a stílusán is faragjon kicsit. felismertem ;]

gabrilo írta...

Naigen és akkor erről a pogány szarról még nem is beszé'tem:(((
A kereszténység (legfőképpen a kat. egyház) az valami kozmopolita, globalista intézmény, ráadásul idegen. Ezt nyomja a honi Új Jobb is. Na az is olyan...:(((

Unknown írta...

drága gyóccerész úr: hiheteetlen vagy sem, ezt a nicket nem én adtam magamnak. Ha kitalálja ki vót, meghívom egy theára! Ja nem, egy sörre :D

mr. pharmacist írta...

a gugül fiókja? :(