2008. június 13., péntek

Napi ajánlat IV

Mai ajánlómba egyértelműen Tölgy Teázóba írt postja kerül, a birodalomról, birodalmakról, és a különböző birodalmi gondolatokról.
Azért ez, mert azt írja le, amit akarok már régóta, csak nem tudok leírni. Hogy miért is értékelem én nagyra a monarchiát, és a középkori birodalmi gondolatot; hogy ez az imperializmus miért nem elnyomó; hogy miért lehetett benne jól élni; hogy az egalitárius agymenés helyett a különbözőségek rendkívül széles spektruma volt megtalálható benne (úgy etnikai, mint vallási, stb. tekintetben).
Ez pedig ellentétben áll a balos-libsi felvilágosító imperializmussal, ami viszont csak nyomort és szürkeséget hozott (és hoz) a világba, főleg mások világába.
"A birodalomnak nincsenek tartalmi céljai: sem az üdvözítés, sem a felvilágosítás, sem az egyenlősítés nem célja, még ha lehetnek is ilyen hatásai. A jó rend és a tekintéllyel fenntartott törvények uralma áll szembe a tartalmi célokkal, mint az egyenlőség, haladás."
"
Igaz, nem ígéri a demokrácia csodafegyverét, a participációt, de mindenki jó alattvaló, aki a törvényt betartja, vallásra, faj, vagyonra való tekintet nélkül."

Think about it.
Azaz, gondolkozzunk azon, akkor miféle javulást és fejlődést is köszönhetünk a haladásnak? Hogy egy ilyen prosperáló, sokszínű birodalmat képes volt romba dönteni?
Teljesítménynek valóban teljesítmény: de érdemes volt-e?

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!

Nem ide tartozik, de gondoltam itt majd válaszolsz a kérdésemre. Elmondanád, hogy számodra melyek az igazán fontos könyvek, amelyet mindenképpen ajánlanál elolvasásra (konz. polit.)? Gondolom rengeteg van, de ha már ki kellene emelni, melyek lennének azok? Bocsi a zavarásért.

gabrilo írta...

üdv,

semmi gáz. Hagysz egy e-mail címet, írok rá.

G.

Unknown írta...

m.twain@vipmail.hu
köszi

Loxon írta...

Szerintem is jó Tölgynek ez a posztja, és most ezt ő jól nem fogja látni.

gabrilo írta...

Tölgy mindent lát.