2008. április 26., szombat

Egy hanyatlás története - az eszdéesz

Navracsics Tibor remekül összefoglalta az SZDSZ sztoriját. "Út a semmibe", avagy egy igazi hanyatlástörténet. Pedig akár sikersztori is lehetett volna.

A rendszerváltás idején nem volt olyan párt, amelyik annyira radikálisan antikommunista lett volna, mint a szadi (radiszadi). Voltak, akiket épp ez vonzott benne - az egyik szülőmet szerintem mindenképpen, köszönhetően a brutálisan antikomcsi neveltetésének, és szüleivel történtek tanulságai okán. Másik szülőmet talán inkább vonzotta az "entellektüel" légkör (őszintén szólva ezt nem tudom - bár ő sem rajongott akkoriban a kommunistákért).
Ezek mind komponensei voltak a pártnak: a legitimitás nagy részét épp az adta, hogy olyan "agyak" sorakoztak fel mögötte, mint Tölgyessy Péter, Kis János, Tamás Gáspár Miklós (hát, akkor még... aki tudja, olvasgasson bele a Másvilág című kötetbe, el fog ájulni). Ezek közül ma talán csak egyikükkel értenék egyet sok mindenben, de intellektuális teljesítményüket el kell ismerjem.

Közülük ki tagja ma az SZDSZ-nek?

A párt 90 óta sikeresen leépült. Mindent elvesztett, ami miatt akár picit is értékesnek lehetne mondani. Nem mondom, mai fejjel valószínűleg a régi szadira sem szavaznék (nem vagyok oda az emberi jogi-demokrata liberalizmusért). De mégis... ég és föld.

A mérföldkő valószínűleg a 94-es választás volt. Kedves szüleim is ekkor, vagy ez előtt kicsivel hagyták ott a szadit. Egyik pillanatról a másikra a harcias antikommunistákból Horn Gyulával, az 56-os karhatalmistával egy ágyba bújó "liberálisok" lettek - ezzel valójában egyszerre árulták el az antikommunizmust és a liberalizmust, mert - kérdem én - milyen liberális az, aki egy kommunista hatalom pufajkásával nem habozik szövetségre lépni?
És bocsi, de eléggé szar az az "érv" is, hogy azért szálltak be mégis Gyufakirály mellé a szánba, mert "belülről" könnyebb volt megakadályozni a "kommunista restaurációt" (undorgrund libsi körökben gyakran hangoztatott érv) - khm. Mit is akadályoztak meg?Maradt még antikommunista erő, nem illett volna tán velük összefogni inkább? Akár ellenzékben is? Pont azoknak kell "szövetségre lépnie" a kommunistákkal, akiknek még az ő uralmuk alatt is gyakorlatuk volt az ellenzéki szervezkedésben-és megmaradásban? A kommunista birodalom bukása, és Magyarország nyugathoz való csatlakozása éppenhogy könnyítette és nem nehezítette a helyzetüket. Ha maradnak akkor ellenzékben, nem tartanának ma itt (és lehet, hogy mi sem). Álszent, hazug érv. A tejfölös bödönhöz kívántak közelebb jutni, és ez megérte azt az áldozatot is, hogy mindent maguk mögött hagyjanak - antikommunizmust, liberalizmust, stb.

Számottevő antikommunista erő (igen, igen, ma is választóvonal) egy maradt, az pedig - tetszik-nemtetszik - a Fidesz. Persze utólag a Zorbánt a "sértődött" szerepében tüntették fel. Kérdésem: nem volt joggal sértett? Nem érezhette joggal úgy, hogy egykori szövetségesei csúnyán elárulták őt és magát a rendszerváltást?

A többi már csak hab a tortán: szövetség D-209-essel, majd puccs, és a Nagy Elkúrás története, amit túl jól ismerünk ahhoz, hogy bármit is írjak róla.

A legszebb mégis Gergényi kitüntetése volt. Ezzel sikerült olyan mélyre süllyedniük a szememben, hogy onnan kikecmeregni nem fognak. Nincs az a "javító jellegű cselekedet", ami megváltoztatná ezek után a véleményemet a szadiról. Sokan még Fodor Gáborban reménykednek. Én már benne sem. Ez a párt egyetlen dolgot érdemel, hogy a politika szemétdombjára kerüljön, nagyjából a MIÉP mellé - ahová való már régóta.

A reakciósoknak sajnos igazuk van ebben is: a liberális relativizmus a teljes barbarizmushoz vezet. Közelebbről ezt a szadi története demonstrálja. A dolog fonáksága az, hogy minden, ami annak idején a szadeszt "értékké" tette, ma szinte kizárólag a Fidesznél van (antikommunizmus, liberalizmus, emberi jogi izéke, bizony!; "értelmiségi" hátország, stb.).

Mondanám, hogy a jelenlegi eszdéeszes nagykutyák töprengjenek ezen egy kicsit. De fölösleges.
Mert nem látnak a hübrisztől.

6 megjegyzés:

gregoriosz írta...

Összenőtt, ami összetartozik. De a reformkommunisták is azt gondolták, hogy leginkább a szadival kell összefogni. A '94-es koalíció ebből a szempontból nem volt meglepő. Mellesleg: miért is nem volt igazi konzervatív ellenzék? Mert a kommancsok veszélyesebbnek tartották őket, mint a liberálisokat.
Szalai Erzsébetnek volt egy órája, amin ilyesmiről is beszélt.

gabrilo írta...

Azt nem hallottam, van valami írásos anyag róla?
Amúgy persze, alap. És a Demokratikus Chartától talán már egyenesen vezetett az út...

Molnárgörény írta...

Én írtam erről nagyon régen egy összefoglalót, majd ha ráérek, előkeresen aztán belinkelem neked. Csak épp most behalt a bloghu. Nem utolsósorban én 1993-ig belülről éltem át ezt - még OT-tag is voltam pár hónapig, amíg helyben a normálisak kerekedtek felül és foglalták el a pozíciókat...

Molnárgörény írta...

Nos, Gabrilo, guberáltam neked, mert akkoriban még biztos nem olvastad szerénytelen műveimet. Tessék:
http://molnargoreny.blog.hu/2007/06/06/liberalisok_toleranciaja

továbbá (amiért máig is öklözném a fejem, mert sajnos erősen részt vettem benne):
http://molnargoreny.blog.hu/2007/06/03/demszky_megkoronazasainak_hiteles_torten

gabrilo írta...

MG,

kösz!
A libsi "toleranciáról" én is írtam valamikor - általánosságban - csak az a másik blogon vót.

Molnárgörény írta...

A Demszky-ügyben viszont rettentően sajnálom, hogy belefolytam. Ráadásul az alku másik fele is rettentően gallyra ment, Fekete bizony minden volt, csak tisztességes nem...

Basszus, ha néha előre tudná az ember... Na, mindegy, iszom még egy pohárral.