2008. április 5., szombat

A forradalmiság negédes háttere

Forradalmárkodni jó, forradalmárkodni divat. A kérdés az, nem épp ez a forradalmiság az, ami fenntart egy bizonyos "struktúrát", a kritika, amely az "uralkodó osztályt" támogassa. Schlesky már értekezett erről a "Die Arbeit tun die Anderen"-ben, csípte is a forradalmi osztály szemét, ki is vonták a forgalomból. Az értelmiségi uralom fenntartásának alapja a kritika.

Persze forradalmárnak lenni édi, venni drága cuccokat a Vensz-boltban, meg rucikat a plázákban és utána elmenni lázadni valahová. Mert megtehetjük. És nem mondom, hogy pl. ezek nem zenélnek jól, mert tényleg, de azért a szövegeikben mégis csak van egy nagy adag böszmeség, ha a körülményeket is figyelembe vesszük (jójó, és tényleg, sweatshop, meg éhbér, stb. de hogy Olibácsit beledöngöljem keményen az arcotokba: "Lehet, hogy a kapitalizmus is tizenkét éves gyerekekkel szereltet össze csinosan dizájnolt számítógépeket kantoni lakóházak szuterénjeiben: hülye az állam, amelyik ezt engedi.") Mert ha mögém pakolnak egy Marshall fullszteket, kezembe meg egy Löszpól Gibzont (úgy 600-700 ezernél kezdődik a jobbik széria), támogatónak és kiadónak a Juniverzálmjúzikot, alám egy kétemeletes buszt, turnéállomásokra ötcsillagos szállodákat, úgy megéneklem nektek a világforradalomnak meg a minimálbér emelésének szükségességét, hogy belezöldültök. Meg belemondom a kamerába, hogy "we got one planet, one chance". És azt is megéneklem, hogyha holnaptól nem lesztek zöldes árnyalatú komcsik, megnézhetitek magatokat, mert nemsokára világvége.

Lehet persze így is. A nevem M. Károly, jól elvagyok E. Frigyes pénzéből, meg másokéból, és gyártom a forradalmi pamfleteket semmittevésemben (amiket a sarokban zabál a kecske). Persze, ha a pamfletjeimben propagált proletárforradalom kitör E. Frigyes gyárjában, akkor büdös nagy szarban vagyok, mert el kell mennem dolgozni, vagy más mecénást kell keresnem.

Vicces, vicces. De ha a fent említetteket megkapom, én is felöltözöm szépen és kajabálom hogy forradalom legyen mán (miután feloszlottunk, persze, mert mi lészön különben az ötcsillagosokkal, meg a zsíros zsetonnal?).

Nincsenek megjegyzések: