2008. április 17., csütörtök

Mégegyszer a Chartáról

Nokérem: a náci veszélyről való sikoltozás ismét valami réginek a képét vetíti elénk. Valmiféle Új Demokratikus Chartáét. Nem is olyan rég Shadai-al értekeztünk erről a Charta-dologról. Az ő álláspontja (és édesanyámé is) az volt, hogy akkor ésszerűnek tűnt a Demokratikus Charta - mondván, hogy nem a komcsik restaurációja a valós veszély, hanem a szélsőjobb.
Ez az érv a 94-es választásokkal megbukott. És a kommunista utódpárt bizony visszajött.

A kérdés az, hogy a cél nem hasonló-e a balliberálisok körében? Az ún. "antifasiszta" koalíció nem egy "anti-orbánista" koalíciót takar-é? A balliberálisokat ismerve sajnos nem egy esélytelen lehetőség - "bolsik, bibsik, ki a gátra". A magyar társadalom "újraegyesítése", avagy az "árkok betemetése" a baloldali szóhasználatban mindössze egyetlen nagy, "anti-jobb" összefogást jelent. Dacára annak, hogy a "nemzeti egység" orbáni-jobbos retorikáját mint félnáci kirekesztést, épp a baloldal utasította el. Míg a jobboldal igyekszik valamiféle "közös nemzeti minimumot" teremteni (vagy legalábbis igyekezett 98-02 között), addig a baloldal "közös minimuma" ez az új Charta volna. És az íze is pont olyan.

Mindazonáltal állandó pesszimizmusomat (ami azért nem alaptalan) most mégis feloldom: az új koalíciónak ugyanis örülök - noha ez másról szól. Nem Charta, és nem a balliberális értelmiség-és pártelit által diktált "szövetség".

Különben is, ha már progresszívek a balliberálisok, igazán kitalálhatnának valami újat, mert ez a chartázás már avítt. És akárhogy is, ezzel az "antifasiszta" izével reméljük, nem térítenek el minket - ez pedig a mi feladatunk, hogy ne engedjük.

Nem mellesleg ez a kormány már megbukott, csak még ők nem tudatosították magukban. Még egy utolsó hajrá jön, bevetve a teljes nehéztüzérséget, őrjöngeni fog a Népszabadság és a Népszava, a náci veszélyről in particular, az orbáni diktatúra közelgő rémképéről, a weimarizálódásról, és a nincs-reform-nincs-élet skandálásától lesz hangos a közélet. Az utolsókat rúgják.

Az "új koalíció" valami egészen másról szól. És reméljük, ez így is marad.

Nincsenek megjegyzések: