2008. április 24., csütörtök

A Világszellem összeesküvése

















No kérem, Toroczkai László, a Haza Cigarettacsempésze megfejtette, mi a honi világ motorja. A Világszellem összeesküvése.



Pikáns. Van szerencsém személyesen ismerni Bitter Brunót, és nincsenek összefonódva a Hírszerzővel, de még az MCSZ-el és a Kidmaval sem. Sebaj, TL lelke biztos megnyugszik, ha egyszerűnek látja a világot - radikális sajátosság, nincs mit tenni. Avagy alakítsuk úgy a valóságot, ahogyan az nekünk tetszik. Fantasztikus jelenség kéremszépen: posztmodern szélsőjobb. Kedvünkre-válogatjuk-az-elemeket-és-abból-összekockázzuk-a-va-
lóságot. Hogy valóban úgy néz-e ki a valóság, ahogyan mi bemutatjuk, az már tökmindegy. Merthogy nekün igazunk van. Akkor is, ha a valóság nem igazol bennünket. A Világszellem felismerése után is Hegelre hajaznak: ha a tények nem felelnek meg annak, amit mondunk, hát, annál rosszabb a tényeknek.

Van egy olyan történetírás, melyet a történészek kontrafaktuális történetírásnak neveznek. Jelen esetben még az is több ésszerűséget mutat, hiszen még mindig több értelme van a "mi lett volna ha" kérdésen elmélkedni, mint a tényeket abszolút figyelmen kívül hagyni. Toroczkai Laci szerint a világ, 2008 árprilis. Talált hat játékkockát, és abból fölépített magának egy világot (a hetedik Te magad légy, mondá az Úr, by Szejler). Azóta elvan vele. Nem baj az, játszik a gyerek.

Nem olyan nagy újdonság ez, TL komoly intellektuális hiányosságokkal küszködik. Se történelemből, se számtanból nem túl penge (hatvannégy vármegye, muhaha - corpus separatum?). Ráadásul erkölcsi tisztasága is erősen "kétséges", lásd a linkelt Heti Válasz-cikket.

Van valami pikáns abban, hogy olyan figurák, akik 1) egyszerűek, mint az ék, 2) nem éppen morális tótumfaktumok, piedesztálra emelik saját magukat, majd onnan bírálnak mindenki mást - intellektuálisan és morálisan egyaránt.

4 megjegyzés:

Mishmesh,alias Dorka írta...

Oh, no, no , no...
csak azért nem mondok most csúnyát,meg hogy TL.mire bukjon rá, mert .. igyekszem uriőkét viselkedni.
Tudod mit? kár ezen idegeskedni.

gabrilo írta...

Pedig nekem is lennének ötleteim.

Molnárgörény írta...

Megért ez egy posztot? Szerintem nem.

gabrilo írta...

Valójában nem. De ez a kreténség olyan mélységeit érinti, hogy talán mégis.