2008. április 15., kedd

Közkívánatra

Nu, mivel úgy tűnik, az Against All Modernity blognak egy szűkebb rajongótábora is volt, ezért külön kérésre folyamatosan fölrakok néhány korábbi bejegyzést. Stílszerűen elsőként elküldöm a teljes baloldalt a halász falára - csak röviden, tömören, íme:


"A baloldaliság alaphibái"

Csak gyorsan, mert iziben kell nyalogatnom a nagy veres bránert.

Szóval a mai szeminárium bizonyította a balos észjárás fals mivoltát. Ha valaki egy tanulmányban arról ír, hogy különféle gondok forrása (etnikai ellentétek, vallási ellentétek, kisebbségek elnyomása, stb.) az, hogy valamiféle elméleti keretbe akarják belegyömöszölni egy adott, konkrét országot/területet, stb., a balos így reagál: Nem az elméleti kerettel van a baj, az helyes, hanem túl kevés modernizáció, túl kevés "demokratikus kultúra" (mr. pharmacist kolléga erre mondta gúnyosan hogy "világos: csak egy csepp kell a modernitás-szérumból és egyből kinő belőle a zégigérő demokrácija"). A baloldali azért nem tud helyes megoldásokkal szolgálni a világ problémáira, mert juszt sem enged az "elméleti keretéből", és hallgatólagos előfeltevéseiből, amit legyárt az íróasztal mellett. Az absztraktot mindenképpen keresztül akarja verni a konkréton, és ha a konkrét előfeltételek mások (lojalitás, hagyományok, szokások), akkor először ezen előfeltételeket kell elpusztítani, hogy az elméleti keretbe illeszkedjen az adott jelenség. Ez a "gondolati erőszakosság" az, ami képtelenné teszi a baloldalt a helyénvaló megoldások megtalálására. Ha egy ország hagyományai nem egalitáriusak, viszont ezen hagyományok között biztosítottak a jó élet feltételei, a baloldali akkor sem hagyja magát: muszáj az egalitarizmust kikényszeríteni.
Ha nincsenek meg ennek a "megfelelő" körülményei, akkor a következő lépések szükségesek: 1) az adott kultúra és hagyományok kiirtása, azok "eltörlése" a valóságból és az emberek gondolataiból - erre a "tisztogatásra" van szükség ahhoz, hogy a körülmények biztosítottak legyenek; 2) az immáron "tabula rasa"-ra való ráfirkantás, i.e. aufklérizmus - a baloldali doktrínák elültetése az emberek fejében, hogy ezen gondolati keretből az előre megtervezett cselekvéseket hajtsák végre. Természetesen beköszönt a racionalizmus megint, mert ez racionálisan cselekvő egyéneket feltételez, akiknek más motivációik nem lehetnek.
Néha ezen munka erőszakos, néha "békés". De sohasem eredményes.
A baloldali akkor lesz boldog, ha monolit, egyszínű világot lát, ami az ő "elméleti keretébe" illeszkedik. Különben hisztizik. Célja nem az adott valóság és világ értelmes megértése, hanem az absztrakt doktrínák alapján való cselekvés és kényszerítés.
A reakciósoknak nincs listájuk, csak a baloldali lista kritikája.

Mai balfika megvolt, kösz'ömszépen.





Más: ezzel a kékkel hogy állunk? Nem világoskék, úgyhogy aki elkezd szadizni, annak megeszem a máját!

1 megjegyzés:

Molnárgörény írta...

Tökéletes ötlet! Mármint a májevés. Csak legyen jó cirrhosisos, bilirubinos, és akkor azzal a sárgasággal elvegyülve ez a kék pont kiadja majd kedvenc zöldemet!