2008. április 28., hétfő

jobb és bal

Ma trécsiztem kicsit egy new yorki arccal. Érdekes volt. Beszéltünk arról, hogy az USA és Magyarország mennyire egymás ellentétei sok tekintetben. Azt mondotta pl., hogy az USA-ban a közgáz-elméleteket a libertáriusok uralják (főleg Hayeket és Friedmant említette), egy skandináv szocialista teoretikus ott simán marxistának számít (nagyon tisztességes emberek, höhö). Én meg mondottam, hogy na, nálunk meg ennek az ellenkezője igaz. Ha valaki kisebb államot, kevesebb adót szeretne, az simán - és kapásból - megkapja a neoliberális jelzőt, és annál nagyobb szitokszó talán nem is létezik ma minálunk. Filót tanul amúgy, meg törit, és filóból azért a New Left megjelent, és a posztmócsing egy részét is nyomják (Foucault-t parekszellansz). A balt annyira nem szereti a mainstream értelmiség usáéknál. (Nálunk meg a jobbot nem, btw.)

Ami még érdekes, hogy az usában egyre több zsidó szavaz jobbra. Bár ez ott eddig sem volt ismeretlen jelenség, de az arc állítása szerint egyre több hagyomány-és/vagy valláskövető zsidó szavaz egyre inkább a jobboldal "szélére" - effektíve keresztény fundikkal szavaznak együtt, főleg azokkal, akik Izrael-pártiak.
Ennek természetesen nem csak Izrael az oka: az ami zsidók ugyanis baromira nem szeretik a nagy államot, és a magas adókat. Ráadásul konzervatívok is, nem kicsit.

Nem érünk rá egész nap, így nem tértem rá a magyar zsidóság pártpreferenciáira (bár, ezt is érdemes differenciáltan kezelni), de azér' nálunk más a helyzet - számos ok miatt. Én biztos vagyok abban, hogy a konzervatív zsidók kicsiny országunkban sem szavaznak balra. De azért a jobboldal és a hazai zsidóság között még mindig van "némi feszültség". Azért ezt szánom-bánom. Mert őszintén, szerintem nonszensz az, hogy egy vallásos, hagyománykövető zsidó a nihilista balra szavazzon. Kevés dolog van, mi ennél abszurdabb lenne.

Szerintetek van arra sansz, hogy nálunk is kialakuljon egy egészséges "szimbiózis" a magyarországi zsidók és a jobboldal között? Őszintén nem tudnék erre felelni. Van bennem egy adag optimizmus és egy adag pesszimizmus is.
Vagy csak azért érezzük annyira "távolinak" a zsidókat és a jobboldalt, mert a megmondóemberek így mutatják be a dolgot? Lehet, hogy nincs is szakadék? Csak néhány partizánkodó pártmunkás torzítja el a valóságot?

Hm?

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

Erről érdekeset írt tavaly decemberben nálunk radio:
http://www.judapest.org/a-magyar-zsidosag-es-a-jobboldal

Ajánlom mindenki figyelmébe.

Amerikában azért nem csak a konzervatív hagyomány erős a zsidóknál, hanem a baloldali és liberális is. Nagyon sok amerikai zsidó vett részt a polgárjogi mozgalmakban, a 68-as eseményekben és a zöld mozgalmak kibontakoztatásában is.

A legszebb számomra egyébként az, amikor a klasszikus liberális (enterprenőr, kapitalista, individualista, kockázatvállaló) hagyomány és kultúra találkozik a világmegváltó baloldali gondolatokkal - sikeresen (!). Ilyen pl. Ben Cohen és jerry Greenfield fagylaltcége, a Ben&Jerry's (gyakorlatilag ők "találták fel" azt, amit ma Corporate Responsibility-nek, társadalmi szerepvállalásnak nevezünk - ld. http://www.judapest.org/a-vilag-legjobb-fagyija). A vállalkozói filozófiákat tekintve ilyen "fúziós" (trad.kap+progr.bal) dolog volt az internet-éra hajnala is (80-as évek közepétől): olyan közösségek, mint a WELL - http://en.wikipedia.org/wiki/WELL_(virtual_community) - megtestesítették ezt a "vegyes" ethost. A tagok többsége egyszerre volt hiperindividualista kapitalista vállalkozó és csillagszemű balos hippi. Ebből a korai "számítógépes" szubkultúrából indult Steve Jobs és Steve Wozniak (a két Apple alapító Steve) is. A 68-as "Age of Aquarius" utópiáikat vetítették ki a személyi számítógépekre - amelyet ugyanannak a forradalmi gondolatnak a manifesztációjának tartottak - és az internetre is.

gabrilo írta...

Shadai,


azt nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb neokonzervatív zsidó a forradalmi/trockista újbalon kezdte - majd szinte egyszerre mind a konzervatívok oldalán találták magukat, miután kiábrándultak az újbalosságból:)))

Névtelen írta...

Neoconservativism is The New New Left. :)

gabrilo írta...

Ez így vagyon:))) Permanens demokrácia-exportálók Trockáj nyomán;]

Igazábul csak azt mondtam hogy nálunk ez a markáns jobb-zsidó cuccos hiányzik. És ez nekem fáj, csak egy kicsit, de mégis.

Az már érdekesebb kérdés, hogy nyugaton mostanság inkább a szélbal zsidóellenes aktívan. Persze a neonacik is zsidóellenesek, de effektíve a szélbal elintézi helyettük a munkát e téren.
Na, errül majdan értekezünk:)

tölgy írta...

Nu, én biza' nem értek egyet.
Mo-n a zsidóság balos marad, ott van betagozódva. 1-2 arc lehet kapitalista, mint mondjuk a Political Capital és tsai, de a politikai szavazata mindig a koalás pártoké lesz.

gabrilo írta...

Tölgy,

ezt nem cáfoltam (sőt, állítottam). A kérdés az, hogy ez rendben vagyon-e így? Vagy jó-e így? És szükségszerűen így marad-e? És mondjuk a vallásos/konzervatív zsidók a balra szavaznak-é? És vajon ez jó-é így? Stb.

Molnárgörény írta...

Esélytelen, hogy máshogy legyen. Többek között a balliba sajtó által gerjesztett antiszemitizmus-hisztériák miatt. A "zitten nácik vannak, zsidóvérivás lesz ha nem zártok össze, és a Zorbán se határolódott el elég őszintén, sőt, kívülről támogatta a MIÉP" típusú dumák elrendezik a kérdést.

Hosszú jobboldali kormányzás kéne, hogy a zsidók rájöjjenek: semmi veszélyt nem jelent ez nekik. Lehetőleg olyan, amiben masszív nacionalista párt is részt vesz (Jobbik? vagy valami hasonló, a Fidesztől jobbra álló alakzat). Tapasztalat ugyanis nincs a zsidóknak erről; a jobb kormányaink túl gyorsan megbuktak, és a jobboldalt máig is a Horthy-rendszerrel társítják - elfelejtve azt, hogy nem az öreg tengerész, hanem Hitler akarta irtani őket...

gabrilo írta...

MG,

bocs, de azért a Jobbikot a hátam közepére, még koalíciós partnerként is. Vonagábor inkább maradjon Iránban. Röviden-tömören. Nem a "náciveszély", hanem a marhaságuk miatt.

Egy Fidesz-kormány természetesen semmiféle veszélyt nem jelent a zsidóságra nézve. Ezt viszont valóban a ballib média-attak miatt nehéz belátni.

Molnárgörény írta...

Nem személyekről írtam, Vona Gábor nekem teljesen mindegy. A Fidesszel viszont az a (komoly) bajom, hogy nem elég jobboldali, nem elég magyar, és nem elég konzervatív az én ízlésemnek, viszont túlságosan polkorrekt. Továbbá - különösen helyi szinten - épúúgy lopnak, mint a szocik. Elég közelről látom a dolgot... Sajnos.

Nem bánnám, ha lenne itt egy határozottan jobboldali konzervatív erő. Érdekes, hogy Slota simán rajzolgathat térképeket (lásd Reakció), és ez bőven nem szalonképtelen náluk, holott elmebeteg ötletei vannak: eltüntetné Magyarországot. Közben kormányon van. Meciar, Funar és társaik biztosan nem aggódnak a 4-5 vagy akárhány százalék miatt.

Nem ilyen sötét alakokra, de hasonlóan határozott nacionalista politikai erőre nagy szükség lenne itt is. Nem kell még gyűlölködni sem: egyszerűen annyit kell mondani, hogy ami 1000 évig fennállt, azt 90 év nem törli el. Továbbá, ha a koszovói albán elszakadhat, az erdélyi székely is megteheti...

Mishmesh,alias Dorka írta...

jOBBIKOT NE!

Amúgy meg én nem úgy látom, hogy a zsidóság automatikusan balos lenne.
Tényleg. Inkább a nincs hová álljak feeling jön le az ismerőseim megszólalásából..

Meg a sajátomból is.. Mg: te meg simán "kőliberálisnak" bélyegeztél, emlékszel? Mai napig, nem tudom, miért. Pedig akkor még simán konzervatívnak éreztem magam. (most is, de nem a jobbikkal!!!)
Jézus Mária, Szentjózsef..

gabrilo írta...

MG,

a Fidesz valóban nem "eléggé" jobboldali, ez elég egyértelmű, miért nem: demokrata párt. Nu mármost, ha valaki a demokráciáa pályáján kíván focizni, alkalmazkodnia kell a szabályokhoz. Nem kampányolhat cenzussal meg szavazati jog szűkítésével, monarchista restaurációval, stb. Én meg pl. nacionalista erőre pont nem vágyom. Mert az nem konzervatív, de asszem itt fogalmi vita van köztünk:)))

Viszont a "nem elég magyar" kitételt nem igazán értem. rátetted őket a patikamérlegre MG?:(( És a Jobbik vajon "magyarabb"? Mitől? Higy VG Iránba jár bohóckodni?:(((

http://www.hetivalasz.hu/cikk/0804/a_retteges_foka

Névtelen írta...

Az antikommunista zsidók nagy része jobboldalra (értsd: a Fideszre) szavaz. A vallásos zsidók nagy része is (a Chábád pl. tök jobboldali). A Fideszben van jó pár zsidó politikus, ök. szinteken is.

Azt jól látja MG, hogy a történelmi emlékezet (emlékezetpolitika!) miatt sok zsidónak félelmei vannak a jobboldallal kapcsolatban. A történelmi jobboldal ugyanis elárulta a magyar zsidókat: kitaszították őket a magyar nemzetből. Kifosztották és deportálták őket a biztos halálba (Horthy alatt). Erre a szörnyű emlékezetre a baloldal is masszívan épít, a jobboldal viszont nem mindig tesz eleget megszüntetésére (Kovács András kutatásaiból tudják, hogy van egy 20-25% antiszemitizmusra fogékony réteg Magyarországon, nem akarnak nekik sem diszkomfort érzetet okozni.)

Ha még nem tettétek, tényleg olvassátok el radio írását a témáról, van pár jó komment is.

http://www.judapest.org/a-magyar-zsidosag-es-a-jobboldal

ps: Vona Gábor rosszat tesz Magyarországnak. Irán?! WTF..

gabrilo írta...

Shadai,

egyetértek a legtöbb dologban, de úgy tűnik, ez a Horthy-ügy vitatéma marad közöttünk:) Ritka az, hogy nem tudok "ítéletet" mondani, de Horthy esetében nem tudok. A vidéki zsidóságot alatta és engedélyéval+tudtával deportálták. Ugyanakkor nagy szerepe van a budapesti zsidók megmentésében. Mit lehet ez után mondani?

Másik példát mondok, csak hogy rávilágítsak a dolog nehézségére: Svédország ugye "semleges" volt a 2. vh-ban (is). Azt tudjuk, hogy rengeteg zsidót mentettek meg, sok zsidó oda is menekült (az más kérdés, hogy a már ott élő svédországi zsidók mennyire fogadták szívesen a többit - annyit elárulok, nem örültek nekik annyira). Ez eddig rendben van.

Ugyanakkor a svédek nem kicsit segítettek a náciknak (nyersanyagellátás, stb.). Mármost ugyi kérdés, tudtak-e a megsemmisítésekről? Igen, tudtak. És mikortól fogva? 1942-től. Mikor álltak le a támogatással? 44 novemberében. Bő két évig tehát úgy támogatták őket, hogy tudták, mit csinálnak a zsidókkal.

Hogyan lehet ezek után nyilatkozni? Őszintén nem tudom.

gabrilo írta...

ps.

a 20-25% antiszemitizmusra fogékony réteg viszont megoszlik szerintem. Gondolod, hogy ez mind jobboldali savazó? Erősen kételkedem ebben. A legutóbbi kutatások szerint a legmagasabb xenofóbia a jobbik és a miép után a szoci savazók körében van. Én antiszemiták is vannak a balon, bőőőven.

Mishmesh,alias Dorka írta...

Gabrilo. A vidéki zsidóság az ő tudtával, beleegyezésével. Jabizony.
Ezért nincs itt nálunk közösség, és zoknit árulnak a régi zsiniben, ahol a nagyszüleim házasodtak. Fortuna üzletház, ez a neve.
Újelyben pedig egy, azaz egy szem haszid él, meg pár öreg..Az ottani zsiniben meg bútorüzlet.. Egy olyan városban, ahol talán a legpezsgőbb hegyaljai zsidó élet folyt.
Szóval ennyit Horthyról.:-(

gabrilo írta...

Dorka,

épp azt akarom mondani, hogy nem lehet "ennyivel" elintézni Horthyt. A kép bonyolultabb. Miközben amit mondasz, igaz, közben rengeteg budapesti zsidó vagy az ő hozzátartozóik H-nak köszönhetik az életüket. Ilyenkor mi a teendő? Vajon mérlegre kell tenni a kettőt és kezdjünk el "számolgatni"? Szerintem az méltatlan lenne. Őszintén nem tudok ebben a kérdésben dönteni. Csak azt tudom, hogy mind az őt ab ovo elítélők, mind az ab ovo imádók valahol, valamiben tévednek.

(ps. lehet, hogy ebben van egy adag elfogultság is: a családomban van egy elég erős hagyománya a "horthyzmusnak", effektíve ha elintézném, a nevem elé kerülne a "vitéz" címke:)) Mindenesetre azért igyekeztem árnyaltabban látni ezt a képet, mint kedves horthysta rokonaim - és jó magam nem vagyok horthysta, ennek pedig számos más oka van)

tölgy írta...

shadai,
azt hiszem különbség lehet a vallásos és a szekularizált zsidók közt politikai ügyekben. Nem tudom bizonyítani, de gyanítom, hogy a szekuláris zsidók nem vagy kevésbé hajlamosak a konzervatív álláspontra Mo-n.
Mivel a zsidók nagyobb része jobb módú, ezért inkább status quo párti itt is, mint sok más országban. Mo-n a status quo az MSZP.
Van jobbos antiszemitizmus, persze, ennek is van szerepe. De ha megnézitek a Gallup oldalán, a két antiszemitimus vizsgálatuk szerint csökkent, és talán most 6% körül van a teljes lakosságban.

Végül, egy plurális parlamenti államban, ahol tisztelik az intézményeket és a törvényt (még azért egy jó király is kéne), tök mindegy, hogy egyik vallási csoport milyen politikai szimpátiájú. Szemben a házigazdával, én nem tartom problémának, hogy a zsidók politikai nézetei kevésbé jobbosok Mo-n. Inkább azt, hogy azt a status quo-t támogatják :((

gabrilo írta...

Tölgy,

az nem ugyanaz?:-DDDDD

De asszem, itten engem félreértettek. Én nem azt kifogásoltam, hogy a "zsidók" balosok, hanem azt hogy az egész közéletből az jön át, hogy CSAK azok. Ez meg így leegyszerűsítés. Ebbe persze belekavarodtam, de nem akarok én egy-egy csoport politikai szimpátiáján változtatni, semmi esetre sem.

tölgy írta...

G,
én úgy vagyok ezzel, hogy egyáltalán nem szeretném, ha bizonyos baller vagy libsi nézetek kipusztulnának. Mondjuk egyenlőség, elosztás, emberi jogok - szerintem faszságok, de ki tudja. talán van bennük valami fontos szempont, tapasztalat, ah ennyien és kitartóan mondják. Meg azért, majd 20 év múlva legyen mán valaki, aki leváltja a Fideszkét.
De a nézetekkel szemben, az nem csípem, hogy ha valakik a régi nomenklatúrát támogatják. Azzal nem vagyok toleráns :(

gabrilo írta...

Tölgy,

tiszta sor, egyetértek. A libsi nézetek kipusztulásának én sem örülnék, mert akkor mi a sz@ron élcelődnék szabadidőmben? Kellenek azok. Akár még igazuk is lehet (persze nincs, de lehetne).

[..|.]

Én csak azt mondom, hogy veszélyes és nem kívánatos ha egy társadalmi/etnikai/vallási, stb. csoportot betolnak kollektíve egyetlen politikai irányzat mögé (mondjuk lehet, hogy ez nincs is így).
A másik meg a posztkommancs garnitúra támogatása, arra tényleg nincs mentség!