2008. május 6., kedd

Kis szubjektív - Karl Marx és öröksége

Valahogy mégsem változnak a dolgok. A nácizmust és fasizmust reflexből elutasító értelmiségiek ugyanis a meghatottságtól is könnyeket potyogtatnak Marx neve hallatán. Hogy ő micsoda figura volt, és mennyit tett ő az emberiség üdvéért?
Sokat. Az eredménye közel százmillió halott lett, és ki tudja még mennyi szenvedő/rettegő ember. Utóbbiba belefér a családom például. Kösz, Marx.

Arról nem is beszélve, hogy a baloldaliak szeretnek bizonyos dolgokat elhallgatni/elsumákolni. Ezért maradtak ki Tocqueville amerikai demokráciáról szóló könyvéből a vallásra vonatkozó részek - értve ez alatt a 90 előtt kiadott példányokat. És ugyanezért nincs szó Marx brutális antiszemitizmusáról sem. Épp ezért nem kicsit vagyok hálás Shadainak és a Judapestnek, hogy elővették ezt a témát - sok minden más mellett ugyanis Marx úttörője volt a modern antiszemitizmusnak is (nem, nem anti-judaizmus, hanem azoknak a toposzoknak a kidolgozásában vállalt oroszlánszerepet, amiket a nácik és a kommunisták is nyomtak orrba-szájba). Kösz, Marx!

A balos értelmiség ugyanis mindig bírja valamiért a totalitárius eszméket: a Szovjetunió szárnyalása idején a nyugati baloldali újságírók és hivatalos rikácsolók bolondultak a SZU-ért, és Sztálinért, miközben saját, nyugati világukat fikázták. Manapság 68-ért és mondjuk Hugo Chavezért rajonganak. Utóbbi szintén remek figura, a "decentralizált tervgazdaság" nevezetű fából vaskarika elméleti megalapozója - elméleti, mert a gyakorlatban ilyen nem létezik.

Ha végül kiderülnek a kellemetlen dolgok (ennek csak egy kicsiny, de nem elhanyagolható része Marx zsidógyűlölete, és erőszakra buzdító programja), arra jön a tagadás, és a szerecsenmosdatás:
1) nem, ez nem igaz. Marx Hippylandet akart, ahol mindenki egyenlő, együtt eszünk a ki nem ürülő tálból, és egymás mellett is szarunk. Megosztjuk a vécépapírt is, meg mindent. A párduc, és a gödölye, anyámkínnya, minden.
2) igen, részben igaz, de nem teljesen. Igaz, hogy proletárdiktatúrát akart, erőszakos hatalomátvételt, a burzsoázia elnyomását/kifosztását, esetleg elpuszítását, de "nem úgy gondolta", vagy ha mégis, akkor is, hát izé...
3) Igen, de voltak érdemei /ez esetben számíthatunk a jól megszokott panelekre/: így meg úgy jó szociológus/filozófus/közgazdász volt. Az elméletei ma is helytállóak.

No.

Marx nem akart sem demokráciát, sem jogokat, semmit sem. Annyit akart, hogy a proletariátus végre osztályöntudatára ébredjen, és jól nyomja el/fossza ki/nyírja ki a burzsoáziát, majd vezesse be a proletárdiktatúrát. Természetesen a burzsoázia felszámolásával felszámolja a magántulajdont is. Kedves gyerekek: ezt Sztálin, Rákosi pajtásoknak minden további nélkül sikerült véghez vinniük. Miről beszélünk akkor? Kedves szellemi elődeik, a jakobinusok útján járva a kommancsok a civilek szekálására vállalkoztak és sikerrel is jártak.

Marx továbbá nem volt szociológus, és leginkább rühellte a szociológiát. Ennél is fontosabb azonban, hogy társadalomfilozófiája már saját korában sem volt helytálló. Ahogyan a gazdaságelmélete sem magyarázza valójában a gazdasági valóságot - persze, nekünk nehéz ezt megérteni úgy, hogy egy rahedli izzadtságszagú marxista nyammogó nyomja ugyanezeket a dumákat kis hazánkban, az emberiség legnagyobb felfedezéseként tekintve azokra. Ettől még nem lesznek igazak.

Hogy miért kéne hódolattal adóznunk a modern zsarnokságok eszmei megalapozóinak, azt én nem értem, de majd jól elmagyarázza nekem valami hős balos, és akkor majd biztos megértem. Hiszen nyilván nem értjük mi, csökönyös visszamaradott ökrök a szabadság esszenciáját. És ha nem, akkor mi a teendő? Elméletben Marxok, gyakorlatban Sztálinok majd kényszerítenek minket a szabadságra?

Tényleg, kedves meghatódott, könnyező balosok, lehet-e minket a szabadságra kényszeríteni?

De amíg ez a benevolens kényszer nem lép életbe, mivel Shadai már úgyis kimondta helyettem, hát... ceterum censeo:

Fuck.You.Marx.

22 megjegyzés:

Aron írta...

Az rendben van, hogy a hülyebalosokat - ahogy Pelikán et. mondta - ütni kell.
Kicsit izgalmasabb téma és asszem számodra is nagyobb intellektuális kihívás lenne egy értelmesebb balossal való vitatkozás.
Pl. a konzervatóriumba meghívhatnátok Puzsér elvtársat.

Molnárgörény írta...

"Értelmesebb balos"?

Fogalmilag kizárt. Egyszerűen azért, mert - legalábbis aki ma itt és most balosként értendő - a balosainkban ott lappang a marxizmus valamilyen szintű elismerése, tisztelete. Azé a marxizmusé, amit Gabrilo olyan szépen elemez itten. Emberellenes, szemét ideológia, ami ráadásul az emberi természetnek csakis a sötét oldalaival konform. Azért vezetett oda, ahová vezetett.

Na de majd írok róla magam is, mert a biológiai-etológiai részéhez Gabrilo nem ért. Onnan magyarázható meg, hogy miért hamis ostobaság az itt leírt mentegetés minden momentuma.

gabrilo írta...

MG,

várom! A Marx-fika az egyik kedvenc szabadidős elfoglaltságom - szívesen olvasnék egy másik megközelítésből történő fikát is.

Névtelen írta...

Nagyon jó a cikk és az oldal is!Csak így tovább!

Névtelen írta...

Egyébként a témában egyedülálló Jean Sevillia:Az értelmiség terrorizmusa c. könyve!Nagyon ajánlom azoknak,akik még nem olvasták!

gabrilo írta...

Kedves névtelen,

köszönöm szépen, igyekszünk:) És az ajánlást is köszönöm, én sem találkoztam még a könyvvel.

üdv,

gabrilo

Aron írta...

"a balosainkban ott lappang a marxizmus valamilyen szintű elismerése, tisztelete."
hm, nem értek hozzá, de azt olvasom, hogy az anarchisták mindig is elutasították a marxizmust. _Néhány állítását biztos elfogadják, de az olyan rossz dolog? _Néhány_ megállapítása szerintem is igaz volt, más kérdés, hogy a megoldási javaslata egyértelműen rossz.

gabrilo írta...

r/r,

mondanál példát?

Aron írta...

a gyakorlati oldalról, minimális filó:
- a 19. században munkásnak lenni nem volt egy népünnepély. Változtatni kellett a rendszeren, kellett nekik valamiféle képviselet.
Nemtom, lehet, hogy már a tüneteket is rosszul írta le, másrészt lehet, hogy volt, aki hamarabb megtette.
De a köztudatban ő van elsőként elkönyvelve, asszem.
Ezután az elmélete és a megoldási javaslatai hülyeségek, persze.

- ha jól tudom, többek között a marxizmus fenyegetése miatt lett élhetőbb élete a munkásoknak a kapitalista nyugaton a 20. században.
Mondjuk, ez olyan, hogy egy alapvetően rossz dolognak lehetnek jó mellékhatásai :)

/talán innen is ered a nyugati balos értelmiség hülyeMaoéljenzése/

gabrilo írta...

r/r,

épp ezekre célzok - részben - amikor azt mondom, Marx elemzése már akkor sem volt helytálló:)) Pontos adatok híján egyelőre annyit, hogy a Kommunista kiáltványt asszem 48-ban adták ki, és a munkások helyzete jelentősen javult már a negyvenes években - ekkor ment végbe rengeteg jelentős "reform" és intézkedés. Asszem a negyvenes évek elején voltak a legjelentősebbek, de ennek utána kéne néznem. Marx lehet csak unalomból forradalmárkodott más pénzén a szobában.

Konzervatív írta...

Valahol nagyon érdekes az sztem,hogy az a Hegedűs Zsuzsa,aki nyilvánvalóan balodali elkötelezettégű ember a magyar konziknak ed tanácsokat.Én ezt már tényleg nem értem.Akkor most itthon ki a konzi?Mert Hegedűs Zsuzsa tipikus példája a baloldara messiánsként tekintő '68-asoknak,velük egy helyen szocializálódott...

Névtelen írta...

adódik a kérdés, hogy akkor miért is cuppant rá Marxra annyi többé-kevésbé okos? de legalábbis művelt arc...
r/r

gabrilo írta...

r/r,

ezt a kérdést Polányi Misi is föltette: hogy lehet az, hogy az értelmiség színe-java "elhatárolódott" a nácizmustól, de többen legalábbis elcsábultak a komenyisták láttán. Az is elgondolkodtató azért, megjegyzem, hogy ugyanezek az értelmiségiek nyugaton pl. bolondultak Sztálinért és az SZU-ért. ami sokat elárul róluk.

gabrilo írta...

Konzervatív:

a kérdés jó. Nekem sem teccik minden a mai jobboldalon végignézve:((

Konzervatív írta...

Pontosan ezt mutatja be az általam ajánlott könyv is.Az értelmiség terrorizmusa a francia balodal bűneit veszi számba 1945-től.Folyamatosan lelkesedtek a komcsi diktátorokért,csak éppen mindig másért.Che,Fidel és a többi véreskezű vadállat-ezek voltak a példaképeik.Aztán hirtelen nagy váltással az emberi jogok legfőbb védelmezői lettek.Egyébként Hegedűs Zsuzsa kezdte el szervezni az S.O.S Racisme nevű mozgalmat is,amivel szintén csak annyi a baj,hogy hirtelen akart mindent gyökeresen megváltoztatni.Szóval nekem több dologgal egyetmben ezek a legfőbb bajaim a balosokkal,meg a nyugati értelmiség kb. 70%-val.

gabrilo írta...

Konzervatív,

erről van szó. A mai német balos értelmiség - meg TGM - pl. a RAF-ot dicsérik orrba-szájba. Nincs új a nap alatt. Az undorom is ugyanaz.

Konzervatív írta...

Én mindent értek Gabrilo,de akkor sem tudom elfogadni,hogy a kommunista politikusokra sok helyen még most is messiásokként tekintenek,ne róják fel nekik bűneiket,és többségük az értelmiség támogatását élvezi.Erre a legjobb példa Andrassew Iván megszólalása:Szerinte a nácizmus eleve ördögi dolog volt,míg a kommunizmus nem,az csak később vált azzá.Hát sztem mindkettő ugyanolyan álságos.Jó és rossz gyilkosok nincsenek,csak gyilkosok.

gabrilo írta...

Konzervatív,

fején találtad a szöget! A legjobban azzal húz fel a ballibsi értelmiség, hogy a nácizmust helyből, de a kommunizmuson agyal. Hogy hát, az mégse volt olyan csúnyaság, vagyis pontosítok Oli bácsival: a ballibsi szerint a nácik eleve csúnyát akartak, a kommunisták meg mindenféle szépeket aztán félrecsúszott. Rövid komment: muhahaha.
Szóval balliberós értelmiségi elvtársainknál a kommunizmus még kis dózisban belefér. Az a kommunizmus, ami közel 100 millió ember halálát okozta, és a leghazugabb megfélemlítő rendszert építette ki. Szerintük ez OK. Sőt továbbmegyek: nyugaton terrorszervezeteket is éljeneznek. A RAF az emberségért küzdött egy embertelen világban - vagy valami ilyesmit írt TGM róla.

Azért azt jó látni, hogy a máskor emberi jogi fundamentalista ballibek hogy félredobják a meggyőződésüket amikor balos terror-ról van szó. Persze ha a RAF helyett azt írod nekik, SA, akkor máris elborzadnak.

Érdekes dolgok ezek.

Konzervatív írta...

Hát igen,fején találtuk a szöget.Amiről beszéltem,Hegedűs Zsuzsával megspékelve-EZ AZ ÉRTELMISÉG TERRORIZMUSA!

Molnárgörény írta...

Marxról még nem sikerült, de valami másról igen. Gyere át ha ráérsz és olvasd el.

gabrilo írta...

MG,

elolvastam a postot. Maximálisan egyetértek vele.
Bár rögtön hozzáteszem, hogy most épp nem figyeltem annyira ottan mik mennek. Általában is csak hébe-hóba nézegetem a jobbszél eseményeit. De természetesen jelenleg igazad van.
A gyerekek felkötése azoknak a módszere, akik ellen elvileg az ottaniak is lázonganak. Erről ennyit.

Molnárgörény írta...

Nem az volt a lényeg, hogy megírtam - mert azért aki hangyafasznyit ismer, úgyse gondolja, hogy az idiotizmushoz közöm lenne - hanem az, hogy ez a Gyárban is ott van (le se vették), és elég gyértelműen mutatja, hogy a néhány vérgőzös kommentgyároson kívül a csendes többség ott se hülye. TC nagyon túlment az elfogadható vonalon - kár, mert amúgy egyértelmű, hogy ez csak a szája (a gyakorlatban-valóságban még csak erőszakosnak se nevezhető, nemhogy ilyen állatnak).

Mindazonáltal én megpróbálom megtartani-nevelgetni a mérsékeltebb csapatot. Merthogy köztük, köztem meg közted nincs is igazán fontos differencia.