2008. május 24., szombat

A zorbáni diktatúra rémképe

Tekintsünk el attól, hogy kételkedem az Index értesüléseinek hitelességében - Kéri pl. az MTI-nek tagadta, hogy ebből bármi is elhangzott volna.
A lényeg inkább az, hogy a szocik másodperces pontossággal hozták formájukat. Lehullt a lepel! A Zorbán diktatúrát akar! Világos, bár még mindig tragikomikus jelenség, hogy mondják ezt egy olyan párt prominensei, amely egy negyvenéves diktatúrát tartott itt fönn. Ha már diktatúra, ők csak tudják! Bár a gonosz Zorbán négy éve alatt mégsem épült itt diktatúra, ez demonstrálható azzal is, hogy a büdöskomcsik simán visszajöttek utána, és már második ciklusukat játsszák - nem túl finom kakofóniában.
A Zorbán a gonosz világszellem szintézise. Nem tudjuk, hogyan, de egyszerre lesz belőle Horthy-reinkarnáció, és meg is koronáztatja magát. Továbbá taknyántenyeröli a gárdistákat, és rendet is tesz vidéken. Befagyasztja a nagy állami beruházásokat és a nyugdíjakat is (azt nem bánnám, ha ez igaz lenne: csábító a szoci stratégia - nem engedjük el a nyuggerek kezét - de hosszútávon katasztrofális vége lesz).

A Zorbán nyilván minden rossznak az okozója a kis országban, mert az aktívakra alapozott (ezért jól ráprüszköltek a nyuggerek), nem lövetett ki szemeket, nem tette tönkre a gazdaságot, és nem osztozik abban az örökségben, amiben Ferkó mondjuk igen.

Mit mondjak? Szocialista elvtársaknak furcsa képzeteik vannak a "diktatúra" fogalmát illetően. A haladó-machiavellista-leninista frazeológiában a "diktatúra" valószínűleg azt jelentheti "minden olyan embernek/csoportnak a hatalma, akik nem mi vagyunk." Így talán működik a definíció. Sajnos én még mindig nem értem sem a haladó szótárakat, sem a dialektikát. Így jártam.

Nincsenek megjegyzések: